Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vláda chce podľa Tomanovej zvýšiť podporu rodinám aj v roku 2010

Viera Tomanová
Viera Tomanová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda po ohlásenom balíčku sociálnych opatrení plánuje zvyšovať podporu rodinám aj v ďalšom období. Po chystanom náraste prídavkov na deti či rozšírení štedrej dávky aj pre ďalšie narodené deti v rodine by v roku 2010 mal stúpnuť tiež rodičovský príspevok.

Novinárom to dnes na konferencii venovanej aktivitám štátu v sociálnej oblasti povedala ministerka práce Viera Tomanová. "Chceli by sme ho výrazne zvýšiť," povedala o rodičovskom príspevku Tomanová.

Zatiaľ však nespresnila, na akú úroveň by sa mal dostať. Príspevok, ktorý poberá jeden z rodičov zväčša po uplynutí zhruba polročnej materskej dovolenky do troch rokov veku dieťaťa, v súčasnosti dosahuje 4780 korún (158,67 eura) mesačne. Vláda plánuje na budúci rok vynaložiť na nové sociálne programy 10,9 miliardy korún (361,8 milióna eur).

Budú zamerané na pomoc dôchodcom, invalidom, ale aj rodinám. Od januára by sa mal zvýšiť o sto korún (3,32 eura) prídavok na deti, čím by sa mesačná štátna dávka pre asi 1,25 milióna detí dostala na 640 korún (21 eur). Z balíka verejných financií si zmena vyžiada asi 1,5 miliardy korún (50 miliónov eur).

Štátna podpora v celkovej výške 25.000 korún (828,85 eura) by sa zase po novom mala ujsť rodičom nielen pri narodení prvého, ale aj po pôrode druhého a tretieho dieťaťa. Existujúci rodičovský príspevok plánuje vláda doplniť novou dávkou - príspevkom na starostlivosť o dieťa.

Umožní ľahší návrat do zamestnania z materskej či rodičovskej dovolenky, očakávajú jeho autori. Sociálne opatrenia súčasnej vlády, medzi ktoré podľa Tomanovej patrí napríklad aj zámer posilniť podporu invalidom, dnes pochválil aj prezident Ivan Gašparovič. Ocenil však aj predchádzajúcu vládu Mikuláša Dzurindu za reformy, ktoré prijala.

Práve reformné kroky z minulého volebného obdobia boli podľa ekonómov impulzom pre rast ekonomiky, ktorý je jedným z najrýchlejších v Európskej únii. Zlepšenie výkonnosti hospodárstva tiež zvýšilo príjmy štátneho rozpočtu, čo okrem vynaloženia balíka dodatočných peňazí na niektoré programy umožnilo zníženie deficitu verejných financií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu