Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Znovu schváliť maďarské názvy v učebniciach bude problém, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opätovné schválenie novely školského zákona, ktorá mala v učebniciach pre maďarskú menšinu zabezpečiť písanie zemepisných názvov v maďarčine, bude podľa premiéra Roberta Fica komplikované.

Po zohľadnení pripomienok prezidenta Ivana Gašparoviča návrh môžu odmietnuť aj jeho doterajší podporovatelia, povedal predseda vlády pre dnešné vydanie českého denníka Právo. Podľa prezidentskej kancelárie však hlava štátu žiadne úpravy písania geografických názvov nenavrhla a odporučila odmietnuť celú novelu.

"Poviem otvorene, bude veľkým problémom opätovne schváliť tento zákon," vyhlásil Fico. Jeho strana totiž podľa neho bude pri hlasovaní pravdepodobne prihliadať na pripomienky prezidenta, s novou podobou novely však v takom prípade možno nebude súhlasiť opozícia. "Sme pripravení hlasovať za prezidentove vylepšujúce pripomienky. Ak by to prešlo, sme pripravení podporiť zákon ako celok. Otázka je, či sú pripravení zákon podporiť aj tí, ktorí ho podporili pri prvom hlasovaní," poznamenal premiér.

Prezident však podľa svojho hovorcu Mareka Trubača navrhol, aby poslanci novelu odmietli úplne. Je totiž podľa neho v rozpore s inými zákonmi a aj ústavou. Hlava štátu považuje za spornú napríklad formuláciu, podľa ktorej sa majú uvádzať v maďarčine názvy, ktoré sú zaužívané. Nie je však podľa neho presne určené, ktoré pomenovania možno považovať za vžité. Prezident je za dvojjazyčnosť názvov, ale návrh musí byť v súlade s ďalšími právnymi normami, povedal dnes prezidentov hovorca Marek Trubač.

Snahou upraviť písanie geografických názvov v učebniciach pre národnostné menšiny v školskom zákone reagovala opozičná Strana maďarskej koalície na rozhodnutie ministra školstva Jána Mikolaja (SNS), ktorý navrhol zmeniť doposiaľ zaužívaný spôsob písania pomenovaní. Vydavateľom odporučil, aby napríklad aj v učebniciach písaných v maďarčine boli geografické názvy uvádzané najmä v slovenskom jazyku, kým do tohto roka to bývalo naopak. Niektoré učebnice v maďarčine pre národnostné školy potom vyšli so zemepisnými názvami len v slovenčine, kým maďarské pomenovania sa nachádzali až na zadných stranách v zozname, čo pobúrilo viacerých zástupcov maďarskej menšiny. Proti týmto učebniciam protestovala aj maďarská diplomacia a písanie názvov sa tak stalo jedným z ďalších sporov v napätých vzťahoch medzi Slovenskom a Maďarskom.

Parlament nakoniec s prispením Smeru-SD presadil, aby v učebniciach pre deti maďarskej národnosti boli na prvom mieste pomenovania v maďarskom jazyku a slovenské ich len dopĺňali. Dve zvyšné koaličné strany SNS a ĽS-HZDS boli proti, novelu potom vetoval prezident.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu