Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Antidiskriminačný zákon treba rozšíriť aj na obce, tvrdí Čaplovič

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vicepremiér Dušan Čaplovič chce zmeniť antidiskriminačný zákon tak, aby bol záväzný aj pre obce. Novelu predloží po dohode so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Podľa Čaploviča sa dnes antidiskriminačný zákon vzťahuje len na štátne orgány. Nedokáže tak zabrániť napríklad vysťahovávaniu Rómov, za čo nás kritizovala Európska únia a OSN. "Chcel by som sa dohodnúť so ZMOS-om a veľmi akútne túto vec riešiť," povedal.

V roku 2009 chce dosiahnuť aj väčšiu aktivitu Slovenska v medzinárodných organizáciách. Vicepremiér pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny by chcel presadiť slovenskú agendu, najmä "vniesť do ľudskoprávnej a menšinovej problematiky zodpovednosť."

Občania aj príslušníci menšín by si nemali byť vedomí len svojich práv, ale aj zodpovednosti, zdôraznil. Ďalšie úlohy si stanovil v uplatňovaní cieľov Lisabonskej stratégie a v spolupráci Visegrádskej štvorky (V4), kde chce vytvoriť "spoločný vedecký a inovačný priestor" pre spoločné projekty V4 a Rakúska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu