Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Gašparovič nie je štátnik, učebnice podriadil kampani, tvrdí Csáky

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana maďarskej koalície (SMK) kritizuje prezidenta Ivana Gašparoviča za dnešné rozhodnutie vrátiť parlamentu novelu školského zákona, ktorá mala vyriešiť spor okolo písania zemepisných názvov v učebniciach pre národnostné menšiny.

"SMK už dávnejšie bola toho názoru, že pán Ivan Gašparovič nie je schopný vykonávať svoju funkciu nadstranícky, na úrovni štátnika. Dnešným svojim rozhodnutím túto realitu len potvrdil, rozhodnutie o učebniciach podriadil svojej kampani," vyhlásil predseda SMK Pál Csáky.

Podľa poslanca za SMK Lászlóa Szigetiho veria, že parlament prelomí prezidentovo veto a novela opäť získa podporu 107 poslancov. Tvrdí, že SMK nie je za žiadne zásahy do už raz schválenej novely. "Jednoznačne chceme, aby prešla v tejto podobe," dodal Szigeti s tým, že so Smerom budú rokovať, aby znova hlasovali za novelu.

Opačné reakcie vyvolal prezident u národniarov, ktorí najviac protestovali proti novele. Predseda poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany (SNS) Rafael Rafaj víta "očakávané štátnické rozhodnutie pána prezidenta". Národniari podľa neho neočakávajú, že poslanci dokážu prelomiť prezidentovo veto. So Smerom chcú viesť intenzívny dialóg, aby ho získali na svoju stranu. "Zavádzať takéto právne krkolomnosti určite netreba," uviedol Rafaj. Tvrdí, že ideálnym riešením je metodický pokyn, ktorý vydal minister školstva Ján Mikolaj, aby v učebniciach pre národnostné menšiny boli zemepisné názvy v štátnom aj menšinovom jazyku. SMK sa takéto riešenie nepáčilo, pretože minister môže pokyn kedykoľvek zmeniť.

ĽS-HZDS, ktorá rovnako ako SNS bola proti novele, nemieni zmeniť svoj postoj pri opätovnom hlasovaní. "My nezmeníme naše stanovisko," uviedol poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni. Nekomentoval, či opätovné schválenie novely vďaka hlasom Smeru-SD môže vyvolať roztržku v koalícii.

Poslanec za KDH Martin Fronc sa domnieva, že novela sa po dnešku stáva vnútrokoaličným problémom. Či novela získa dostatočnú podporu, závisí od vyriešenia sporu v koalícii. "Naozaj by bolo smiešne, ak by Smer-SD nepodporil novelu, lebo vecne sa nič nezmenilo," dodal Fronc.

Prezident Ivan Gašparovič dnes vrátil parlamentu novelu školského zákona. Poslanci sa budú zaoberať vráteným zákonom na februárovej schôdzi. Na prelomenie prezidentovho veta treba minimálne 76 hlasov. Vrátená novela získala podporu 107 zo 124 prítomných poslancov.

Novela, ktorú predložili poslanci SMK, prešla v parlamente vďaka hlasom Smeru-SD. Strana premiéra Roberta Fica napriek nevôli koaličných partnerov SNS a ĽS-HZDS pretlačila svoj pozmeňujúci návrh k novele školského zákona, ktorý podporili opozičné strany. Geografické názvy, ktoré sú vžité a zaužívané pre tú-ktorú národnostnú menšinu, mali byť dvojjazyčné. Prvý mal byť názov v jazyku menšiny, za ním v zátvorke či za lomkou v slovenčine tak, ako boli v schválených učebniciach v rokoch 2002 až 2006. Na konci učebnice mal byť slovník geografických názvov v jazyku národnostnej menšiny a v slovenčine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu