Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Lekári rozporne hodnotia poplatky na pohotovosti

BRATISLAVA - Poplatok na pohotovosti, ktorý na rozdiel od platieb v ambulanciách a v nemocniciach vláda premiéra Roberta Fica ponechala v platnosti, hodnotia lekári po troch rokoch od jeho spustenia rozporne.

Časť z nich tvrdí, že poplatok prispel k odľahčeniu pohotovostí od pacientov, ktorí ju nevyhnutne nepotrebovali. Iní naopak v platbe vidia hrozbu pre chudobných ľudí, vyplynulo z ankety ČTK. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ poplatok za návštevu pohotovosti vo výške 60 korún (1,99 eura) zrušiť neplánuje.

"Zvýšilo to pocit zodpovednosti. Šesťdesiat korún už môže byť pre niektorých pacientov motiváciou, aby využili ambulanciu v riadnych ordinačných hodinách, keď dostanú zdravotnú starostlivosť bez poplatku," povedal šéf Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor. Podobný názor mala aj lekárka Jana Potúčková zo spoločnosti Medipraktik, ktorá prevádzkuje pohotovosť v Žiline.

"Chodia tam ľudia, ktorí ošetrenie väčšinou naozaj potrebujú," povedala. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula však účinnosť poplatku pri znižovaní nepotrebných návštev pohotovostí spochybnil. "Sú občania, ktorí jednoducho povedia, že pôjdu na pohotovosť, lebo 60 korún im stojí za to, aby doobeda nemuseli čakať na ambulanciu," poznamenal.

Naopak pre chudobnejších ľudí môže byť prekážkou potrebnej návštevy lekára. Rozdielne dopady zavedenia poplatku na pohotovosti zaznamenali aj poisťovne. Najväčšia z nich - Všeobecná zdravotná poisťovňa síce eviduje pokles návštev, ten však údajne odštartoval ešte pred spustením poplatku.

Podobný vývoj bol aj v poisťovni Apollo. Naopak poisťovňa Dôvera po prechodnom znížení využívania pohotovostí zaznamenala mierny nárast návštev. Poplatok na pohotovosti zaviedol spolu s dvadsaťkorunovou platbou (0,66 eura) za návštevu ambulancie a päťdesiatkorunovou (1,66 eura) úhradou za jeden deň pobytu v nemocnici od začiatku roka 2004 bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Zajacov nasledovník Ivan Valentovič však krátko po nástupe súčasnej vlády presadil zrušenie poplatkov v ambulanciách a nemocniciach a obmedzil príspevky v hotovosti za starostlivosť v kúpeľoch. Znížil taktiež poplatok za recept na lieky na päť korún (0,17 eura) z 20 Sk (0,66 eura).

Okrem platby na pohotovosti však vládna koalícia ponechala v platnosti kilometrovné za prepravu sanitkou či platby za lekárske potvrdenie, ktoré je potrebné napríklad pre vystavenie vodičského preukazu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu