Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Štrajková pohotovosť železničiarov naďalej pokračuje!

BRATISLAVA - Zástupcovia Odborového združenia železničiarov (OZŽ) sa na ďalšom rokovaní s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym o napätej situácii v železničnej doprave vo štvrtok dohodli na predbežnom spôsobe riešenia sporu. Štrajková pohotovosť, vyhlásená najväčším železničným odborovým zväzom pred týždňom 4. decembra kvôli zložitej finančnej situácii v troch železničných spoločnostiach, však naďalej pokračuje.

Informoval o tom po stretnutí s ministrom dopravy predseda OZŽ František Petroci s tým, že rokovania budú pokračovať na budúci týždeň. Minister dopravy počas rokovania opätovne zdôraznil, že v dôsledku finančnej krízy sa na železnici nebude hromadne prepúšťať, informoval zástupcov médií Vážneho hovorca a poradca Marián Jánošík.

"Obidve strany musia riešenia ešte prerokovať na svojich úrovniach a potom budú ďalej pokračovať v rokovaní," uviedol ďalej Jánošík. Do definitívneho ukončenia rokovaní pritom nebudú poskytovať podrobnejšie informácie. Konkrétnejšie o obsahu štvrtkového rokovania ani o spôsobe vyriešenia problémov nechcel Petroci ani Jánošík hovoriť. Predseda OZŽ vyslovil nádej, že cestujúci budú môcť počas vianočných sviatkov vlakmi cestovať a že vláda na problémy na železniciach zareaguje.

"Došlo k posunu v spôsobe riešenia tohto sporu z oboch strán," dodal predseda OZŽ bez ďalších detailov. Ministerstvo dopravy označilo 5. decembra vyhlásenú štrajkovú pohotovosť železničiarov za legitímne právo odborárov. Nesúhlasilo však s takýmto riešením aj vzhľadom na to, že prichádza v nevhodnom čase. OZŽ 4. decembra vyhlásilo štrajkovú pohotovosť kvôli údajnému hroziacemu kolapsu železničnej dopravy na Slovensku.

"Jeho bezprostrednou príčinou sú systémové chyby v štátnej dopravnej politike, ktoré podstatným spôsobom znevýhodňujú železničnú dopravu na dopravnom trhu," zdôvodnil OZŽ vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. Situáciu v železničnej doprave podľa neho navyše dramatizuje výpadok výroby v rozhodujúcich komoditách dôsledkom celosvetovej finančnej krízy.

Podľa odborárov hrozí prepúšťanie 6 tisíc železničiarov, zmrazenie miezd a obmedzenie výhod plynúcich z kolektívnych zmlúv. Premiér Robert Fico i minister dopravy Ľubomír Vážny po vyhlásení štrajkovej pohotovosti ubezpečili slovenských železničiarov, že neprídu o svoju prácu.

Premiér aj minister garantovali, že v železničných spoločnostiach - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK Slovensko) sa nebude prepúšťať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu