Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zatiaľ nie je známe, kedy a ako vláda odškodní klientov nebankoviek

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica ani po viac ako dvoch rokoch od nástupu k moci neoznámila, kedy a akým spôsobom odškodní klientov skrachovaných nebankových subjektov. Ich čiastočné odškodnenie je pritom súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Kabinet dnes prerokoval analýzu stavu prebiehajúcich konkurzov nebankových subjektov a predpokladaných výťažkov, ktorú vypracovalo ministerstvo spravodlivosti. Nebankové spoločnosti v minulosti pripravili niekoľko stotisíc Slovákov celkovo o desiatky miliárd korún.

"Teraz je to v rovine politického rozhodnutia koho, v akom rozsahu a vo vzťahu ku ktorým nebankovým subjektom budeme odškodňovať," povedal dnes novinárom minister spravodlivosti Štefan Harabin. Najprv podľa neho musí rozhodnúť vláda, potom príde na rad príprava legislatívy. Harabin nevedel povedať, kedy sa tak stane.

Z analýzy vyplýva, že vyše 208.000 veriteľov požaduje v konkurzných konaniach od 16 sledovaných nebankových subjektov 48,4 miliardy korún (1,61 miliardy eur). Za podvody v nebankových spoločnostiach boli už odsúdení manažéri Horizontu Slovakia a BMG Invest na čele s Vladimírom Frunim, ktorý si vo väzení odpykáva 11,5-ročný trest.

Niekdajšiemu šéfovi spoločnosti AGW Matúšovi Gregovi Špeciálny súd začiatkom októbra vymeral trest 10,5 roka väzenia. Prokuratúra podala obžalobu aj na bývalého šéfa skrachovanej nebankovej spoločnosti Drukos Františka Mojžiša. Mojžiš podľa obžaloby pripravil viac ako 25.000 ľudí o 3,97 miliardy korún (131,78 milióna eur).

Ak ho Špeciálny súd uzná vinným, hrozí mu väzenie od päť do 12 rokov. Z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností bol obžalovaný podnikateľ Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger, ktorých súd už raz uznal za vinných. Najvyšší súd však prípad vrátil Špeciálnemu súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu