Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Volkswagen rozšíri výrobu a dostane daňovú úľavu

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vláda premiéra Roberta Fica dnes odsúhlasila daňovú úľavu do výšky 430,8 milióna korún (14,3 milióna eur) pre nemecký koncern Volkswagen. Automobilka na Slovensku investuje do rozšírenia produkcie o ďalšie typy vozidiel zhruba deväť miliárd korún (289,75 milióna eur). Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka má byť výroba menších mestských áut spustená od marca 2011, na plnú kapacitu nabehne o rok neskôr.

"Jedná sa o budúcu výrobu dvoch typov malolitrážnych vozidiel, ktoré sú najnovším vývojovým trendom vo Volkswagene," povedal novinárom po rokovaní kabinetu Jahnátek. Spoločnosť pôvodne zamýšľala umiestniť produkciu týchto automobilov v susednom Česku, dodal. V prospech Slovenska však podľa neho zavážil najmä januárový prechod na euro a kvalitnejšie podnikateľské prostredie.

Novú investíciu podľa českého denníka Hospodářské noviny (HN) v utorok priznal aj šéf celého koncernu VW Martin Winterkorn. Do konca roku 2012 by mala podľa vládou schváleného materiálu priamo vytvoriť 760 nových pracovných miest. Niektoré médiá informovali, že automobilka slovenskej fabrike zverí produkciu vozidiel Volkswagen Up!, Winterkorn však tieto informácie zatiaľ nepotvrdil. "Zatiaľ nebolo rozhodnuté, kde a kedy sa bude malý rodinný automobil vyrábať," vyhlásil podľa HN.

Podľa Jahnátka však má výrobný program bratislavského závodu rozšíriť práve produkcia týchto vozidiel, ktoré sú určené najmä pre ženy a mládež. Nemecká spoločnosť vyrába autá na mieste niekdajších Bratislavských automobilových závodov v okrajovej časti hlavného mesta od roku 1991. Investičné stimuly od slovenskej vlády získala aj v minulosti. Schválenú štátnu pomoc pre rozšírenie produkcie jej musí odobriť ešte Brusel.

Jeden z najvýznamnejších slovenských exportérov v súčasnosti vyrába v Bratislave najmä luxusné športovo-úžitkové vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne, ktoré na jar doplnila produkcia modelu Škoda Octavia. Na Slovensku vyrába aj súčiastky v Martine. Z výrobných liniek bratislavskej fabriky v minulom roku zišlo asi 249.000 automobilov. Tržby závodu vlani klesli medziročne zhruba o percento na 193,4 miliardy korún (6,42 miliardy eur) a čistý zisk firmy pre posilnenie koruny klesol o viac ako sedem percent na 7,61 miliardy Sk (252,6 milióna eur).

Okrem VW sa na Slovensku v uplynulých rokoch usadili aj ďalšie dve automobilky - francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská KIA Motors. Producenti áut sa stali ťahúňmi slovenskej ekonomiky, ktorá patrí k najrýchlejšie rastúcim v Európskej únii. Celkové tržby firiem, ktoré podnikajú v automobilovom priemysle na Slovensku, dosiahli vlani 300 miliárd Sk (9,96 miliardy eur).

Na celkovej priemyselnej výrobe v krajine sa tento sektor podieľal viac ako štvrtinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu