Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Husákovi zatiaľ v Dúbravke tabuľu nevystavia

Gustav Husák
Gustav Husák (Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Pamätnú tabuľu bývalému prezidentovi socialistického Československa Gustávovi Husákovi, ktorú chceli odhaliť v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, zatiaľ nevystavia. Dnes to povedala zástupkyňa starostu mestskej časti Matilda Križanová. Na informácie o zámere pripomenúť si Husáka, ktoré dnes zverejnili médiá, kriticky reagovali viacerí historici či politici.

Nepriaznivé ohlasy na tabuľu venovanú Husákovi potvrdila aj Križanová. O tom, kde a kedy bude tabuľa vyvesená, by sa podľa nej malo rozhodnúť v nasledujúcich diskusiách s miestnymi obyvateľmi. Husák (1913-1991) bol prvý Slovák medzi československými prezidentmi.

Bol aj taktiež jedným zo strojcov normalizácie v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, ktorá nasledovala po vyvrcholení snáh o uvoľnenie komunistického režimu v roku 1968. Do čela štátu sa dostal napriek tomu, že po nástupe komunistickej strany v päťdesiatych rokoch 20. storočia bol väznený pre "buržoázny nacionalizmus".

Na plány umiestniť Husákovi v hlavnom meste tabuľu nesúhlasne zareagovali viacerí historici, ale aj politici či zástupcovia cirkví. "Patrí medzi kontroverzné postavy, ktoré sa aktívne angažovali v nastoľovaní totalitného komunistického režimu. Oslavovať takéto osoby prostredníctvom pamätných tabúľ nie je správna cesta," povedal Sme šéf Ústavu pamäti národa Ivan Petranský.

"Slovensko má osobnosti, ktoré by si takúto poctu určite zaslúžili oveľa viac," dodal pre Nový čas primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu