Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Našli stratenú tabuľu M.R. Štefánika

Milan Rastislav Štefánik
Milan Rastislav Štefánik

BRATISLAVA - Stratenú pamätnú tabuľu, pripomínajúcu výstup Milana Rastislava Štefánika na Mont Blanc, ktorú mala nanovo osadiť pripravovaná slovenská expedícia, po dvoch rokoch našli. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal spoluorganizátor výpravy na Mont Blanc z roku 1992 Miroslav Musil.

Práve počas jeho výstupu odhalili pamätnú dosku na budove astronomického observatória v Chamonix. Pri rekonštrukcii pred dvoma rokmi sa však tabuľa akademického sochára Milana Greguša stratila. Primátor mesta Chamonix a miestna polícia predpokladali, že ju odcudzil neznámy zberateľ starožitností. "O jej nájdení ma informoval Slovenský inštitút v Paríži len v stredu večer. Zatiaľ nie je známe, za akých okolností ju objavili," uviedol Musil.

Osadenie duplikátu pôvodnej pamätnej dosky pod Mont Blancom malo byť jedným z hlavných dôvodov výpravy pod vedením Františka Keleho, ktorá do Francúzska odchádza v pondelok. Expedícia posúdi, v akom stave je pamätná doska. Ak je opotrebovaná, vymení ju za novú, v opačnom prípade zostane v observatóriu ako rezerva. "Celé duchovné poslanie misie je iné, ako len osadiť tabuľu. Hlavne chceme pripomenúť, že Štefánik bol na Mont Blancu a že to dokázal, aj keď mal celý život zdravotné problémy," tvrdí Musil. Slovenská expedícia má osem členov - sú medzi nimi vysokohorskí záchranári z Vysokých Tatier aj syn evanjelického farára, ktorý najdlhšie pôsobil v Štefánikových rodných Košariskách. Vnuk vedúceho expedície Michal Vasilko Kele, nakrúti počas výstupu DVD záznam.

Výprava Františka Keleho sa na najvyšší alpský vrch Mont Blanc vydá po stopách vedca a štátnika Milana Rastislava Štefánika sto rokov po jeho poslednom výstupe. Verejnosť pozná Štefánika ako vedca a politika, menej ako milovníka hôr. "Pravdaže nebol športovým horolezcom, ale aby sa dostal na vrchol Mont Blancu, musel sa ako horolezec správať," hovorí František Kele. V tom čase bola na Mont Blancu Janssenova hvezdáreň, pre Štefánika ako astronóma bola iste zaujímavá. Slovenský štátnik vystúpil na najvyšší alpský vrchol šesťkrát, po prvý raz v roku 1905. "Práve týmto výstupom položil základ Slovenskému horolezeckému výškovému rekordu - 4 808 metrov. Štefánik je držiteľom aj iného, kuriózneho rekordu. Na vrchole Mont Blancu strávil spolu 46 dní," dodáva Kele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu