Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AUGUST´68 Protestovali proti okupácii, potom tlieskali dvojici Biľak-Husák

BRATISLAVA - Bolo priam neuveriteľné, ako mnohí ľudia, ktorí v auguste 1968 protestovali proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy, zmenili po roku-dvoch názor, mlčali alebo otvorene tlieskali dvojici Vasiľ Biľak - Gustáv Husák.

Tak si na vývoj po 21. auguste ´68 spomína absolvent žurnalistiky Dušan Klinger, ktorého vpád okupačných vojsk zastihol ako redaktora a režiséra košického štúdia ČST. Prvé tanky na uliciach Košíc zbadal 21. augusta okolo tretej-štvrtej nadránom.

Vysielanie košického štúdia bolo čoskoro prerušené a začalo sa ilegálne spoločné televízne a rozhlasové vysielanie. Správy doň nosil na rôzne miesta. Keď 31. augusta ´68 plénum ÚV KSČ prijalo Moskovské protokoly, ktoré znamenali začiatok normalizácie, odmietol správu odniesť do vysielania a tým sa začali jeho problémy. Klingera preradili na nižšie miesta, až ho napokon v 1970 z televízie vyhodili. Do médií sa vrátiť nemohol a časom začal pracovať v košickom hokeji.

Rok 1989 bol pre Dušana Klingera "zázrak, ale nie nadlho". V roku 1990 sa stal spolumajiteľom a šéfredaktorom najväčšieho regionálneho denníka Slovenský východ. Na jeho stránkach v roku 1993 zverejnil prepis nahrávky zo zasadnutia vedenia HZDS, známy ako "Valec zo Zlatej Idky" a tým sa po druhýkrát v živote dostal do politickej nepriazne. Klingerovi chýba historická pamäť slovenského národa, obáva sa, že ako sa tlieskalo polopravdám Biľaka a Husáka, tlieska sa polopravdám aj dnes.

Súčasní politici by nemali kriminalizovať svojich predchodcov, tak ako to robili politici normalizácie, z tohto obdobia by sa mali poučiť a viac by sa mali venovať budúcnosti Slovenska. "Inak to vyzerá, že Fico je moderný klon Biľaka, Husáka a Mečiara," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu