Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

NBS vyzýva občanov, aby si nemenili koruny za eurá na ulici

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska v súvislosti so zavedením eura na Slovensku upozorňuje občanov, aby sa vyhli výmenám peňazí na ulici alebo ponukám od osôb, ktoré sa vydávajú za predstaviteľov bánk alebo iných inštitúcií.

"Peniaze vymieňajte výlučne v bankách, ktoré na prepočet použijú konverzný kurz. Akýkoľvek "výhodnejší“ kurz ponúkaný od neznámych osôb sa môže spájať s rizikom šírenia falošných peňazí," zdôrazňuje NBS.

Občania tak isto nemusia v súvislosti s prechodom na novú menu poskytovať informácie týkajúce sa prístupu k ich účtom, ako napr. číslo účtu, heslo, číslo karty alebo PIN kód.

"Nikto nemá právo pod zámienkou prechodu na euro požadovať od občanov informácie o výške hotovosti, ktorú majú doma, alebo aké sériové čísla bankoviek majú, či kedy si plánujú vymeniť svoje peniaze," povedala hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová.

Národná banka Slovenska (NBS) upozorňuje, že konverzia všetkých bankových účtov vedených v korunách prebehne na novú menu automaticky a bez poplatkov. "Prepočet všetkých účtov, úverov a ostatných produktov v slovenských korunách sa uskutoční presne podľa oficiálne stanoveného konverzného kurzu a pravidiel zaokrúhľovania, o čom budú klienti vopred informovaní," informovala Kováčová.

Podľa rovnakého princípu sa uskutoční aj prepočet peňazí na vkladnej knižke. Následne po predložení vkladnej knižky v banke, bude zmena aj fyzicky zaznačená. Kováčová zároveň dodáva, že pri prechode na novú euromenu sa nezmenia ani čísla účtov ani platobných kariet používaných klientmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu