Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hoci Saktor sľuboval opak, cestovné v B. Bystrici sa zvýši

Zobraziť galériu (5)

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystričania budú musieť pri cestovaní MHD už čoskoro siahnuť hlbšie do peňaženiek. Od 14. decembra totiž vstúpi do platnosti nový cenový výmer. Mesto v ňom stanovilo maximálny limit cestovného. Horná hranica základného lístka sa zo súčasných 14 korún zvýši až na 18, pri použití čipovej karty zostáva doterajších 13 korún.

„Napriek tomu, že magistrát upravil maximálny limit cestovného, dopravcovia nemusia automaticky zvýšiť cestovné," tvrdí tlačová hovorkyňa primátora Martina Brisudová.

„Dôkazom toho je v súčasnosti platný cenník, v ktorom je horná sadzba základného cestovného stanovená na 15 korún, cestujúci však reálne zaplatí za dopravu iba 14 Sk." MHD dnes v Banskej Bystrici zabezpečujú dvaja dopravcovia. Autobusy má na starosti SAD Zvolen, trolejbusy a mikrobusy Dopravný podnik mesta Banská Bystrica.

„Budeme sa musieť dohodnúť a cestovné zjednotiť. Zatiaľ neviem povedať, či pôjdeme až na vrchnú hranicu cenového výmeru. Závisí to od toho, či nám prípadnú stratu mesto potom vykryje," povedal Marek Modranský z SAD Zvolen. Všetko by malo byť známe od 15. decembra.

Ešte nedávno sa v Banskej Bystrici cestovalo najlacnejšie na celom Slovensku. Ceny lístka iba na 5 korún stiahol konkurenčný boj medzi autobusmi a trolejbusmi. Celkové straty však nakoniec museli zaplatiť obyvatelia mesta formou navýšenia dotácie z mestského rozpočtu.

Samotný primátor Ivan Saktor začiatkom decembra vyhlásil, že cestovné sa v MHD zvyšovať nebude. Jeho úrad však zverejnil cenový výmer, ktorý zdraženie lístkov priamo predpokladá. Mestskí poslanci tento rok schválili primátorovi Saktorovi odmenu vo výške 323 100 korún za to, že sa zaslúžil o zavedenie trolejbusovej dopravy do systému MHD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu