Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Košiciach zlacnie cestovné v MHD!

KOŠICE - Lacnejšie cestovné v novom roku a ďalšie zmeny liniek a trás košickej mestskej hromadnej dopravy od polovice decembra sú novinkami, o ktorých dnes na tlačovej besede informoval generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Michal Tkáč. "Cestovanie v košickej MHD od januára zlacnie, lebo sme pri prepočte súčasných cien z korún na eura zaokrúhľovali smerom nadol.

V priemere ide o zníženie o jeden až štyri eurocenty,“ informoval Tkáč. Doložil, že novinkou v Košiciach bude tiež možnosť kúpiť si cestovný lístok prostredníctvom SMS za 0,8 € pravdepodobne už od februára. Základný papierový cestovný lístok na štyri zastávky bude stáť 0,4 €, polhodinový 0,55 €, hodinový 0,65 €.

Okrem toho cestujúci si môžu kúpiť denný lístok za 2,95 €, sedemdňový za 9,25 €. Základný mesačník bude stáť 18,25 € a štvrťročný lístok 48,10 €. Aby cestujúci viac ako dosiaľ využívali bezkontaktné čipové karty, ich zakúpenie do konca tohto roka je zlacnené o viac ako polovicu.

Ako uviedol Tkáč, v súvislosti s prechodom na euro budú mať najjednoduchšiu situáciu užívatelia bezkontaktných čipových kariet, kde sa hodnoty pri prvom priložení karty k príslušnému zariadeniu konvertujú automaticky. Dodal, že papierové lístky aj v novom roku budú v bežnej sieti novinových stánkov, u zmluvných predajcov ako aj v automatoch.

"V súčasnosti má DMPK nainštalovaných osem viacúčelových automatov na predaj lístkov, dobíjanie čipových kariet a elektronických peňaženiek. Okrem toho je v meste 43 predajných automatov cestovných lístkov. Polovicu z nich vymeníme za úplne nové do konca decembra, druhú vymeníme do polovice januára, aby po 16. januári všetky automaty fungovali na eurá,“ informoval Tkáč. K zníženiu cien došlo podľa neho aj preto, lebo automaty nevydávajú jedno- a dvojcentové euromince.

Pokiaľ ide o zmeny liniek, DPMK reagoval na požiadavky obyvateľov, najmä obyvateľov Poľova, Krásnej a Lorinčíka. Do centra mesta bude odtiaľ v špičke premávať priama linka. Z problematického sídliska Ťahanovce budú v rannej špičke zhustené intervaly na štyri minúty, tak u spojov smerom na Hlinkovu ulicu, ako aj Smerom cez Prešovskú a Palackého ulicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu