Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Výber zmien, ktoré by mal priniesť nový cestný zákon

BRATISLAVA - Výber zmien nového cestného zákona, ktorý dnes schválil parlament. Zmeny v prípade ich odobrenia prezidentom začnú platiť od 1. februára budúceho roka.

RÝCHLOSŤ 
- maximálna rýchlosť v obci sa zníži na 50 zo súčasných 60 kilometrov za hodinu. Výnimkou sú diaľnice a rýchlostné cesty v obciach, kde sa po novom bude môcť jazdiť rýchlosťou až 90 km/h namiesto súčasných 80 km/h. 
- zvyšuje sa minimálna povolená rýchlosť na diaľniciach mimo obce zo súčasných 50 km/h na 80 km/h. V obci sa po diaľnici bude môcť jazdiť rýchlosťou najmenej 65 km/h.
- maximálna povolená rýchlosť na diaľnici a rýchlostnej ceste mimo obce bude naďalej 130 km/h, ale pre vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony bude možné zvýšiť povolenú rýchlosť prostredníctvom dopravnej značky. Najvyššia povolená rýchlosť autobusov sa na diaľniciach zníži na 100 km/h zo súčasných 110 km/h.
- pre nákladné vozidlá sa povolená rýchlosť na diaľnici zvýši na 90 km/h z terajších 80 km/h.

POKUTY 
- najvyššia pokuta stúpne na 1300 eur (39.163,80 Sk) zo súčasných 15.000 Sk (497,91 eur) a zákaz šoférovania z dvoch na päť rokov; v blokovom konaní sa pokuta bude môcť vyšplhať až na 650 eur (19.581,90 Sk).
- pokuty nad 60 eur (1807,56 Sk) sa budú môcť aj odpracovať, za každú hodinu verejných prác sa z pokuty odpočítajú tri eurá (90,38 Sk).

POVINNOSTI ÚČASTNÍKOV CESTNEJ PREMÁVKY
- vozidlá budú musieť svietiť počas celého roka, zatiaľ čo doposiaľ sa povinnosť vzťahovala na obdobie od 15. októbra do 15. marca.
- vodiči budú musieť jazdiť výlučne na zimných pneumatikách, ak na cestách bude súvislá vrstva snehu či námraza. Nákladné vozidlá budú musieť používať zimné pneumatiky aj na cestách bez snehu v období od 15. novembra do 31. marca. 
- cyklisti budú musieť jazdiť mimo obce po ceste s prilbou, pre cyklistov do 15 rokov bude táto povinnosť platiť aj v obci. 
- nákladné autá s hmotnosťou nad 7,5 tony nebudú môcť na diaľniciach predbiehať iné vozidlá; doposiaľ nemohli predbiehať na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou.

OSTATNÉ
- vodiči nebudú musieť k nehode volať policajtov, ak sa pri nej nikto nezraní a škoda nepresiahne hodnotu 120.000 korún (3983,27 eur).
- záujemcovia o vodičský preukaz na nákladné automobily či autobusy budú musieť podstúpiť psychologické vyšetrenie. 
- naďalej bude možné parkovať na chodníkoch, ale mal by na nich ostať voľný priestor široký 1,5 metra.
- vodiči nebudú môcť používať takzvaný antiradar, ktorý môže odhaliť policajné zariadenia na meranie rýchlosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu