Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico odmietol všetky požiadavky maďarského premiéra!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico odmietol všetky požiadavky maďarského predsedu vlády Ferenca Gyurcsánya, s ktorými Gyurcsány vystúpil na novembrovej schôdzke v Komárne.

Premiér to dnes povedal po rokovaní vlády. Slovensko nesúhlasilo s vyššou podporou pre menšinové školstvo a kultúru, zavedením menšinového ombudsmana ani používaním učebníc z Maďarska na národnostných školách na Slovensku.

"Nie je dôvod, aby sme pristupovali k nejakým úpravám, pretože právna úprava ochrany práv príslušníkov národnostných menšín je na európskej úrovni," povedal novinárom premiér, ktorý plánuje Gyurcsányovi oficiálne odpovedať na jeho návrhy.

Slovenská vláda zamietla aj Gyurcsányov návrh na vytvorenie národnostného kódexu správania, ktorý by posudzoval špeciálne vytvorený "súd čestnosti". Odmietla i pozastavenie zákona, ktorý obmedzuje používanie vlajok a symbolov iného štátu na športových podujatiach, ako aj návrh maďarského premiéra na spoločné prešetrovanie prípadov, keď niekto poškodí práva príslušníka národnostnej menšiny.

Fico a Gyurcsány sa stretli v polovici novembra v Komárne po tom, čo sa slovensko-maďarské vzťahy zhoršili po zásahu polície proti prevažne maďarským fanúšikom na futbalovom zápase v Dunajskej Strede a následných protestoch maďarských extrémistov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu