Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na hlasovaní o Počiatkovi neboli Mečiar ani Slota

Ján Slota a Vladimír Mečiar
Ján Slota a Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ministra financií Jána Počiatka pri odvolávaní v parlamente nepodržali šéfovia koaličných strán SNS a ĽS-HZDS Ján Slota a Vladimír Mečiar, ktorí neprišli na hlasovanie krátko po polnoci. Počiatek sa nemohol spoliehať ani na podporu ďalších 20 koaličných poslancov, ktorí takisto chýbali. Zvyšní 60 koaliční poslanci mu vyjadrili podporu, jedine Jozef Halecký z ĽS-HZDS nehlasoval.

Podľa Haleckého Mečiarova neprítomnosť neznamená, že Počiatka nechce vo vláde. „Ani som nevedel, či príde alebo či nepríde. To nebolo vôbec koordinované. Každý má svoje povinnosti a práva zúčastniť, nezúčastniť sa rokovania,“ reagoval pred novinármi Halecký. „Ťažko to nejako komentovať,“ odpovedal na otázku, prečo neprišli Slota ani Mečiar.

Ministerku práce Vieru Tomanovú potešilo, že neprišla o vládneho kolegu. „Toto odvolávanie bolo skutočne nemiestne. Koalícia vo vzťahu k opozícii sa snažila byť korektná, ale ukradnúť zmluvu a dať ju novinárom, z čoho môžu byť sankcie, to je už úplne trápne takto sa správať,“ vyhlásila Tomanová. Podľa nej Mečiar ani Slota neúčasťou neprotestovali proti Počiatkovi. „Určite nie, pozrite sa koľko je hodín. Viacerí ministri nevydržali, boli vonku. Ja mám taký pocit zodpovednosti voči týmto mladým ľuďom. Nie je príjemné sedieť tam len tak,“ uviedla šéfka rezortu.

Ivan Mikloš (SDKÚ) sa domnieva, že aj keď Mečiar a Slota neboli na hlasovaní, ich strany nesú rovnakú zodpovednosť ako Ficov Smer-SD. „Asi nechceli to poníženie prežiť na vlastnej koži. Ale aj tak to hlasovanie znamená, že sa pred Robertom Ficom hrbia a krčia a prebrali aj ich strany, a teda aj oni politickú zodpovednosť,“ podotkol podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Ján Počiatek zostáva ministrom financií. Za jeho odvolanie bolo 53 zo 115 prítomných poslancov. Na jeho zosadenie bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Proti bolo 60 koaličných poslancov, Jozef Halecký z ĽS-HZDS nehlasoval. Z ĽS-HZDS chýbalo na hlasovaní 10 poslancov, z SNS ôsmi a zo Smeru-SD štyria. Podľa výpisu z hlasovania, ktorý je zverejnený na oficiálnej webovej stránke NR SR sa pri hlasovaní zdržal Ľuboš Micheľ. Ten už dlhšie nechodí na rokovanie parlamentu, za čo mu predseda parlamentu Pavol Paška nedal vyplatiť októbrový plat. Micheľ bol z dnešného rokovania riadnej 29. parlamentnej schôdze ospravedlnený.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu