Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sväté písmo sa musí dostať do rodín, škôl a kultúry, tvrdí cirkev

BRATISLAVA - Sväté písmo sa musí podľa katolíckych biskupov dostať do rodín, aby ho čítali rodičia i deti, aby sa na základe Božieho slova spolu modlili, aby Božie slovo pre nich bolo skutočne lampou pre ich kroky na ceste životom.

"Sväté písmo sa musí dostať tiež do škôl a do všetkých prostredí kultúry, lebo celé storočia bolo základným zdrojom inšpirácie pre umenie, literatúru, hudbu, filozofiu a pre samotnú etiku. Jeho bohatstvo, poetická a rozprávačská sila ho robí nenahraditeľným prejavom a znakom krásy pre vieru, či pre samotnú kultúru, vo svete, ktorý je dnes zranený toľkými nepeknými javmi," napísali v pastierskom liste k prvej adventnej nedeli katolícki biskupi. List sa číta na všetkých nedeľných omšiach po celom Slovensku.

Biskupi vyzvali v liste veriacich, aby si zaobstarali Sväté písmo, čítali ho a spoznávali naplno jeho stránky, premenili ich na osobnú modlitbu a svedectvo života. "Počúvajte ho s láskou a vierou pri svätej omši. Snažte sa spoznať posolstvo Svätého písma hlbšie, zo srdca vám odporúčame aj časopis Sväté písmo pre každého," vyzývajú biskupi. Božie slovo je podľa biskupov Božím hlasom. Ozýva sa na začiatku stvorenia, prerušuje ticho ničoty a spôsobuje vznik podivuhodných krás celého vesmíru. Hlas Božieho slova preniká do dejín, ktoré sú ranené ľudským hriechom, trápené bolesťou a telesnou smrťou. "Počas stáročí Boží hlas zjavuje, že Pán sprevádza ľudstvo na jeho ceste, aby mu ponúkol svoju milosť, svoju zmluvu, svoju spásu," pripomínajú biskupi v liste.

Božie Slovo podľa nich dostalo svoju ľudskú tvár. Je to tvár Ježiša Krista, Syna večného a nekonečného Boha, ale aj ako človeka smrteľného, viazaného na konkrétnu historickú dobu, na určitý národ, na určitú krajinu.

Podľa biskupov Božie slovo si pripravilo a stavia svoj dom, ktorým je Cirkev. Cirkev je domom Božieho slova, je duchovnou stavbou, ktorá stojí na štyroch duchovných stĺpoch. Prvým stĺpom je, že dom Božieho slova stojí na náuke apoštolov, tak ako ju všetci počúvame a učíme sa od predstaviteľov Cirkvi. Druhým duchovným stĺpom je „lámanie chleba“, čiže Eucharistia, ktorá je prameňom a vrcholom života a poslania Cirkvi. Tretím stĺpom sú modlitby. Sú to modlitby žalmov, predovšetkým v liturgii hodín, ktorými sa kňazi, rehoľníci a rehoľníčky a chvályhodne aj laici obracajú k nebeskému Otcovi s chválami, vďakami, odprosovaním a prosbami za celú Cirkev i za celé ľudstvo.

"Ďalej je to vznešená modlitba ruženca, taká obľúbená medzi veriacimi a sú to aj mnohé iné modlitby, ktoré vychádzajú zo Svätého písma," konštatujú biskupi. Posledným stĺpom je bratské spoločenstvo, lebo na to, aby sme boli pravými kresťanmi nestačí byť iba „poslucháčmi Božieho slova“, ale tiež tými, ktorí Božie slovo uskutočňujú cez konkrétne skutky lásky. "Božie slovo sa však chce vydať na cestu. Božie slovo sa musí dostať na cesty nášho súčasného sveta, na naše ulice, na verejnosť, ale aj na autostrádu internetu, televízie a do ďalších prostriedkov komunikácie," zdôraznili v pastierskom liste biskupi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu