Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Cez víkend odstraňovali ekologickú haváriu pri Šútovciach

BRATISLAVA - Ekologické následky piatkovej dopravnej nehody plne naloženého vozidla Mercedesu Sprinter farbami, lakmi a riedidlami, odstránili cez víkend. Agentúru SITA dnes o tom informoval hovorca firmy Detox Miroslav Veselovský.

"Vodič pri obci Šútovce na ceste z Bojníc do Nitrianskeho Rudna v Prievidzskom okrese nezvládol riadenie vozidla a skončil mimo cesty medzi dvoma stromami. Vo vozidle bolo takmer 1500 litrov farieb, lakov a riedidiel, ktorých obaly sa po dopravnej nehode v teréne mimo cestnej komunikácie roztrhli a toxické látky začali unikať do okolitej prírody," uviedol o nehode hovorca firmy, ktorá sa zaoberá likvidáciou nebezpečných odpadov a látok.

Vodiča dodávky odviezli záchranári s otrasom mozgu a rozleptanými pľúcami do nemocnice a prekopali rigol okolo miesta nehody, aby zamedzili ekologickej devastácii okolia zdroja minerálnej vody nad Bojnicami. Na miesto potom dorazila havarijná služba certifikovanej spoločnosti Detox z Banskej Bystrice, ktorá sa špecializuje na zmierňovanie ekologických následkov dopravných nehôd. Privolaný chemik po obhliadke skonštatoval, že po nehode unikli z nákladu epoxidové živice obsahujúce toluén a xylén.

"Pracovníci havarijnej služby Detoxu do privezených špeciálnych kontajnerov do neskorých nočných hodín vyzbierali poškodené obaly z farieb a lakov, aby sa zabránilo prieniku ďalších toxických látok počas noci. Nebezpečné látky potom odviezli do strediska likvidácie nebezpečných odpadov, avšak takmer 200 litrov toxicídov ostalo na mieste nehody," uviedol Veselovský.

Kontaminovanú pôdu však cez víkend na príkaz geológa odkopali a ako nebezpečný odpad na ďalšie znehodnotenie odviezli pracovníci havarijnej služby. Podľa konateľa spoločnosti Detox Loránta Vojčeka je miesto piatkovej havárie vyčistené a prienik chemických látok do podzemných vôd nad Bojnicami už nehrozí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu