Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Slovensko zrejme odmietne väčšinu Gyurcsányových požiadaviek, píše Sme

Ferenc Gyurcsány
Ferenc Gyurcsány

BRATISLAVA - Slovensko zrejme odmietne veľkú časť požiadaviek maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktoré cez víkend predstavil počas stretnutia s premiérom Robertom Ficom. Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD) pre denník Sme povedal, že väčšinu požiadaviek Slovensko spĺňa alebo sú neprijateľné.

Maďarský premiér od Fica žiadal, aby sa v národnostných školách mohli používať aj učebnice z druhého štátu, teda na Slovensku napríklad učebné texty z Maďarska. Navrhoval aj zriadenie ombudsmana pre menšiny, nadpriemerné dotácie pre menšinové školstvo a kultúru a pozastavenie zákona, ktorý obmedzuje používanie vlajok a symbolov iného štátu na športových podujatiach.

"To, aby sa vyučovalo na našich menšinových školách podľa maďarských učebníc, neprichádza do úvahy. V nijakom prípade neustúpime ani od zákazu používania štátnych zástav na zápasoch," povedal Čaplovič. Podobne odmietol aj zriadenie ombudsmana pre menšiny, ktorý funguje v Maďarsku, a nesúhlasil ani s vyššími dotáciami pre národnostné školy či spolky. "Keď si to porovnáte, koľko je takýchto inštitúcií na Slovensku a v Maďarsku, tak to je neporovnateľné," poznamenal. Preštudovať si ešte plánuje Gyurcsányov návrh na vytvorenie národnostného kódexu správania, ktorý by posudzoval špeciálne vytvorený "súd čestnosti".

Fico zatiaľ Gyurcsányove požiadavky príliš nekomentoval a chcel ich nechať posúdiť špeciálnej komisii. Slovenský premiér v sobotu v Komárne zas od Gyurcsánya žiadal, aby jeho vláda prísnejšia zakročila proti maďarským extrémistom a navrhol aj výmenu informácií medzi tajnými službami a políciami oboch krajín.

Obaja premiéri sa cez víkend stretli v Komárne v čase zvýšeného napätia medzi Slovenskom a Maďarskom. Vzťahy sa zhoršili po zásahu polície proti maďarským futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede a následných protestoch maďarských nacionalistických hnutí. Fico a Gyurcsány sa síce v Komárne dohodli na spoločnom odsúdení extrémizmu, potom si však pred novinármi otvorene vymieňali názory na príčiny napätia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu