Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vedci vyzývajú politikov: Nepoškodzujte menšiny!

Futbalový zápas v Dunajskej Strede
Futbalový zápas v Dunajskej Strede

BRATISLAVA - Slovenskí a maďarskí odborníci na spoločenské vedy vyzvali politikov v oboch krajinách, aby nepoškodzovali národnostné menšiny.

"Vyzývame politikov v obidvoch štátoch, aby úzkostlivo dodržiavali existujúci štandard vo výkone práv príslušníkov národnostných menšín a aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by tento štandard znižovali," napísali do spoločného stanoviska, na ktorom sa v pondelok dohodli počas expertného okrúhleho stola v Budapešti.

Ako informovala projektová koordinátorka Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Broňa Pinterová, od politikov požadujú, aby vytvárali podmienky pre vecný dialóg a systematickou komunikáciou riešili prípadné konflikty. Podľa Pinterovej vedci založili neformálnu slovensko-maďarskú konzultatívnu občiansku iniciatívu, ktorá sa má venovať slovensko-maďarským vzťahom. Pripojiť sa k nej môže každý. Vedci sa znovu zídu začiatkom budúceho roka na Slovensku.

Vedci so znepokojením sledujú, ako sa zhoršujú slovensko-maďarské vzťahy. "O to smutnejšie je pre nás pozorovať, ako extrémistické a nacionalistické sily negatívne ovplyvňujú charakter medzištátnych slovensko-maďarských vzťahov," uviedli v spoločnom vyhlásení. Podľa nich zhoršovanie vzťahov môže padať "na úrodnú pôdu" aj preto, že Slováci i Maďari dodnes podliehajú stereotypom a historickým mýtom.

"Chýba hlbšia znalosť jednotlivých úsekov spoločných dejín. To využívajú tí, ktorí namiesto pozitívnych skúseností spolužitia a spolupráce radšej vyzdvihujú udalosti, ktoré Slovákov a Maďarov rozdeľovali," dodávajú. Okrúhly stôl zorganizovali Ústav pre výskum menšín, Sociologický ústav Maďarskej akadémie vied a IVO.

Zo Slovenska sa ho zúčastnili Martin Bútora, Rudolf Chmel, Miroslav Kusý, Milan Zemko, Štefan Šutaj, Grigorij Mesežnikov, László Öllős, Tomáš Stražay, Lázsló Szigeti, Péter Hunčík a Robert Ondrejcsák, účastníkmi z Maďarska boli László Szarka, Pál Tamás, Péter Tölgyessy, László Valki, Iván Halász, Judit Hamberger, Alžbeta Račková, István Kollai, Nándor Bárdi, Balázs Dobos, János Terényi, Norbert Tóth, Zoltán Kántor, Lázsló Lengyel a Csaba Gombar.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu