Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda a DSS naďalej bez zhody na nevýhodnosť druhého piliera

Róbert Fico
Róbert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda sa s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) opätovne nedohodla na tom, pre akú časť z asi 1,5 milióna klientov DSS je sporenie na penziu nevýhodné. Vyplýva to z vyjadrení premiéra Roberta Fica a šéfa Asociácie DSS Petra Sochu po dnešnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo po sérii slovných prestreliek o fungovaní druhého penzijného piliera.

Zástupcovia vlády a DSS sa líšia v názore, či sa oplatí odkladať si polovicu povinných dôchodkových odvodov na súkromnom účte aj ľuďom s nízkymi príjmami. Úplnú zhodu tiež nenašli v stanovení vekovej hranice ľudí, ktorí by mali zostať iba v štátom financovanom priebežnom dôchodkovom systéme a nevstupovať do takzvaného druhého piliera. Podľa Fica je sporenie nevýhodné pre ľudí starších ako 45 rokov.

"Stále sme presvedčení, že v druhom pilieri sú ľudia, ktorí nemajú šancu, aby dostali 'slušný' dôchodok," povedal Fico, podľa ktorého sa aj kvôli poplatkom DSS neoplatí zostať v druhom pilieri ľuďom s nízkymi príjmami. Šéf Asociácie dôchodkových správcovských spoločností oponoval, že štátny aj súkromný dôchodkový systém sú založené na zásluhovosti, teda výška penzie závisí hlavne od príjmov počas produktívneho života.

Vláda nedávno v parlamente presadila opätovné otvorenie druhého piliera, a to do konca júna budúceho roka, čo odôvodnila svetovou finančnou krízou. Slováci sa tak budú môcť od soboty rozhodnúť, či si prestanú sporiť na penziu a vrátia sa do štátneho systému. Záujemcovia o sporenie v DSS si naopak budú môcť začať odkladať časť odvodov na penzijný účet. Opozícia tvrdila, že za otvorením druhého piliera je snaha vlády získať kontrolu nad miliardami korún z úspor v DSS, čo si naplánovala aj v návrhu štátneho rozpočtu.

Po vystúpení klientov z DSS sa totiž nasporené peniaze presunú do verejnoprávnej Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežný dôchodkový systém. Fico tiež upozornil, že fondy, v ktorých si sporí na penziu väčšina ľudí, zaznamenali prepad. DSS, ktoré začiatkom mesiaca spravovali aktíva za viac ako 63 miliárd korún (2,09 miliardy eur), investujú peniaze na finančnom trhu.

Pokles výkonnosti fondov bol však vraj výrazne nižší než straty napríklad akciových trhov, ktoré poškodila finančná kríza. Prvé dôchodky z druhého piliera sa začnú vyplácať až v roku 2020. Podľa zákona je v súčasnosti minimálny čas sporenia nastavený na 15 rokov, pričom penzijné fondy začali reálne fungovať v roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu