Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico ráta s voličmi extrémistov, tvrdí Gyurcsány

Róbert Fico, Ferenc Gyurcsány
Róbert Fico, Ferenc Gyurcsány (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská a maďarská vláda sa podľa maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya líšia vzťahom k extrémistom. Kým maďarská vláda nacionalizmus vždy odsúdila, slovenský partner je v tejto veci oveľa neistejší.

"Premýšľa, či musí odsúdiť neprijateľné, urážlivé slová svojho koaličného partnera. Je si teda neistý v tom, či potrebuje jeho voličov, alebo nie,“ povedal Gyurcsány v stredu v zahraničnom výbore maďarského parlamentu, o ktorom dnes píše denník Sme.

Najdôležitejšie na sobotňajšom rokovaní s premiérom Robertom Ficom v Komárne nebude podľa Gyurcsánya to, kto dokáže presvedčivejšie vypočítať chyby druhého, ale kto bude schopný prijať vlastnú zodpovednosť. Za najvýznamnejší výsledok by považoval spoločné vyhlásenie odsudzujúce extrémizmus.

Očakáva, že Fico prinesie výsledok policajného vyšetrovania, či bol zákrok na futbale v Dunajskej Strede potrebný. Gyurcsány dodal, že medzi Maďarskom a Slovenskom nie je symetria v tom, či je radikálny nacionalizmus na okraji spoločnosti, alebo súčasťou vládnej politiky.

Na zasadnutí zahraničného výboru maďarského parlamentu bol aj podpredseda SMK Miklós Duray. Podpredseda strany József Berényi podľa spravodajského serveru parameter.sk nechápe, čo Duray na rokovaní hľadal. "K takejto účasti v zastúpení SMK treba rozhodnutie predsedníctva. Duraya tým nepoverilo,“ povedal Berényi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu