Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Slovensku problémy s extrémizmom neboli, tvrdí Belousovová

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA - Prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová nesúhlasí s názorom maďarského premiéra Ferenca Gyurcsánya, podľa ktorého Slovensko aj Maďarsko provokujú nacionalisti z obidvoch strán.

"To sú reči o tom, že sú proti nacionalizmu na jednej aj druhej strane... Pardon, ale na Slovensku problémy s extrémizmom neboli," povedala na margo rozhodnutia maďarských politických predstaviteľov začať rokovať so slovenskou stranou o zmiernení napätia medzi oboma štátmi.

"My sme neboli protestovať v Budapešti, Slováci žiadnych extrémistov za hranice neposielali. Extrémizmus sa sem vyváža z Maďarska," dodala. Slovensko má podľa nej v oblasti extrémizmu "upratané" a akékoľvek takéto prejavy sú trestné a aj v praxi trestané.

Maďarskí politici sa podľa Belousovovej rozhodli pre rokovania so slovenskou stranou najmä preto, lebo to s tolerovaním extrémistických prejavov prehnali a začali v Európskej únii strácať prestíž. "Keď si nedáme pozor, tak nás nacionalisti zničia. Dovtedy budú napínať strunu, kým nepraskne. Slovenskí nacionalisti provokujú Maďarsko, maďarskí nacionalisti zase provokujú Slovensko.

Myslím si, že by bolo potrebné prikázať: stoj!" argumentoval Gyurcsány 10. novembra po stretnutí parlamentných strán. Viacerí maďarskí politici vrátane premiéra však poukázali na to, že podľa nich tvoria maďarský extrémizmus izolované skupiny, kdežto na Slovensku je prítomný priamo vo vládnej koalícii. "Vrchol všetkého je vyjadrenie maďarského premiéra, podľa ktorého je na rozdiel od Maďarska extrémizmus na Slovensku vo vláde, čím priamo obvinil Slovenskú národnú stranu," reaguje Belousovová.

SNS je podľa nej demokratická strana, ktorá sa do parlamentu a neskôr do vlády dostala štandardnou cestou - vďaka hlasom voličov v demokratických voľbách. "V duchu demokratickej ústavy a zákonov pôsobíme na politickej scéne Slovenska. Program, prejavy, ani spôsoby, ktorými sme sa dostali k moci, nič o týchto nezmysloch nehovoria," doplnila prvá podpredsedníčka SNS.

Ideálnym výsledkom rokovaní medzi Slovenskou a Maďarskou republikou by bol podľa Belousovovej záväzok maďarskej strany prijať normu, ktorá by zakázala existenciu polovojenských a extrémistických organizácií na území štátu a postavila mimo zákona všetky prejavy rasizmu a národnostnej neznášanlivosti.

"Považujem za extrémne a nebezpečné, ak vznikajú v Maďarsku fašistické gardy, vznikajú požiadavky revidovať Trianon, ak nám tu pochodujú nacisti z Maďarska ako v Kráľovskom Chlmci, ak sa hajluje, ako na štadióne v Dunajskej Strede, ak výtržníci z maďarskej strany útočia na našich policajtov," apeluje podpredsedníčka SNS.

Upozornila tiež na to, že Maďarskej republike vyplýva záväzok nedopustiť existenciu revizionistických či polovojenských organizácií priamo z mierovej zmluvy z roku 1947. "Tento záväzok je v zmluve formulovaný celkom jednoznačne a z toho, ako môžeme objektívne hodnotiť situáciu v Maďarsku, mierová zmluva je porušená," povedala. "Maďarský právny systém umožňuje činnosť fašistických organizácií v Európe v 21. storočí. Je tam naozaj nebezpečenstvo a naozaj zlá situácia," uzavrela Anna Belousovová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu