Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Protesty pred MŽP proti skládke v Pezinku budú pokračovať

BRATISLAVA – Aktivisti i občania budú pokračovať v protestoch pred Ministerstvom životného prostredia SR (MŽP) na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave proti vybudovaniu skládky odpadov v meste Pezinok. Dnes to povedala právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta Zuzana Čaputová.

„Zvažujeme efektívne riešenia, ktoré upozornia na katastrofálny stav. Skládka sa blíži do finále. Od občanov preto dostávame veľa podnetov, aby sme k tomu prikročili radikálnejšou cestou. Snažíme sa však postupovať rozumne,“ reagovala na otázku, či neplánujú razantnejšie protesty. Zároveň uviedla, že už len svojou prítomnosťou pred ministerstvom naznačujú, že nie je všetko v poriadku, bránia sa a nechcú skládku v meste.

„Dúfam, že veci to posunie a ministerstvo rozhodne čo najskôr. Či protesty pomôžu a čo to prinesie, závisí od nich. My však budeme môcť povedať, že sme pre to urobili maximum, aj vecne argumentovali, aj zorganizovali občianske protesty a štafetu,“ doplnila právnička. S priebehom občianskej štafety, ktorú aktivisti odštartovali v pondelok 3. novembra pred ministerstvom, a ktorá bude aj naďalej prebiehať počas pracovných dní od 9:00 do 15:00 pred MŽP, je Čaputová veľmi spokojná.

Ako uviedla, hlásia sa k nim a podporujú ich nielen Pezinčania, občania z celého Slovenska, ale i viaceré osobnosti z umeleckého života. V uplynulom týždni ich prišli v akcii podporiť napríklad Zuzana Homolová, Marcela Laiferová, Matej Landl, Anton Popovič či Robo Roth, v najbližších dňoch prisľúbil svoju účasť aj Jozef Vajda. V protestnej akcii budú aktivisti pokračovať dovtedy, kým úradníci nezastavia výstavbu skládky v Pezinku.

Ministerstvo životného prostredia začalo vo štvrtok 30. októbra správne konanie, na základe ktorého buď zastaví výstavbu skládky v Pezinku a zruší rozhodnutie inšpekcie životného prostredia, alebo potvrdí správnosť doterajších postupov. O skládke bude 4. decembra rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Výstavba skládky pokračuje, podľa zástupcu investora - spoločnosti Westminster Brothers Mariána Kočnera ju zastavia iba ak by správne orgány vydali predbežné opatrenie na pozastavenie skládky.

Podľa hovorcu MŽP SR Petra Višvádera môžu takéto opatrenie vydať kedykoľvek počas konania. Kočner tiež ponúkol Pezinčanom profit v hodnote jednej miliardy korún (33 193 918 €) na 30 rokov, ak im umožnia postaviť plazmový reaktor na zlikvidovanie environmentálnej záťaže zo starej jamy. Aktivisti však odmietajú akúkoľvek dohodu, obchodným rokovaním nemožno podľa nich nahradiť zákonnosť.

Jedna skládka v Pezinku je od prvých domov vzdialená 150 metrov, nová skládka by mala byť 280 metrov od prvých obydlí a 400 metrov od centra mesta. Tak ako na starú skládku, aj na novú by sa mal odpad dovážať z iných miest a obcí. Kým Pezinok ukladal na skládku ročne približne päťtisíc ton odpadu, ďalších asi 60-tisíc ton odpadu ročne sa privážalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu