Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Víkend poznamenali nové prejavy slovensko-maďarského napätia

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Nová protislovenská demonštrácia v Budapešti, demonštratívny príchod skupiny maďarských radikálov na Slovensko a dôrazná slovenská výzva Maďarsku, aby zakročilo proti extrémistom, boli počas víkendu ďalšími prejavmi výrazne zhoršených vzťahov medzi oboma štátmi.

Podľa slovenských politológov sa blízke upokojenie asi nedá očakávať. V Budapešti sa v sobotu už po niekoľkýkrát demonštrovalo proti minulotýždňovému zásahu slovenskej polície proti výtržníkom na futbalovom zápase v Dunajskej Strede. Pred sídlom predsedu vlády sa zhromaždilo asi tisíc ľudí.

Okrem iného žiadali zrušenie Trianonskej zmluvy, ktorá v roku 1920 stanovila hranice medzi Slovenskom a Maďarskom, vyjadrovali nenávisť voči Slovensku a kritizovali maďarskú vládu, že "utlačovaných" Maďarov nebráni. Na mieste boli stovky policajtov. Maďarskí nacionalisti zastávajú názor, že zásah v Dunajskej Strede, ktorá leží na území obývanom početnou menšinou maďarskej národnosti, bol namierený proti "Maďarom".

Za neprimeraný ho označila aj maďarská vláda. V sobotu zadržala polícia v Kráľovskom Chlmci na východnom Slovensku 28 Maďarov, ktorí tam prišli v kópiách nacistických uniforiem. Chceli si údajne pripomenúť Viedenskú arbitráž, ktorá 2. novembra 1938 oklieštila vtedajšie Československo o južné Slovensko a Podkarpatskú Rus v prospech Maďarska. Predseda vlády Robert Fico to na mimoriadnej tlačovej konferencii označil za neprijateľné, minister zahraničných vecí Ján Kubiš požiadal svoju maďarskú kolegyňu Kingu Gönczovú o vysvetlenie tejto "neprijateľnej provokácie".

Kubiš taktiež v sobotu v rozhlasovom rozhovore dôrazne vyzval maďarskú vládu, aby proti extrémizmu vo svojej krajine zasiahla. Šéf vládnej Slovenskej národnej strany Ján Slota dnes žiadal zvolanie Bezpečnostnej rady a v reakcii na incident v Kráľovskom Chlmci vyzval Európsku úniu, aby dala Maďarsku najavo, že tolerovať propagáciu fašizmu je neprijateľné. Požadoval taktiež stretnutie predsedov vlád oboch krajín. Fico na sobotnej tlačovej konferencii opätovne vyzval svojho maďarského kolegu Ferenca Gyurcsánya na návštevu Slovenska. Maďarský vládny hovorca v sobotu odsúdil všetky prejavy extrémizmu pravicových skupín "z Maďarska i Slovenska".

Slovenskí politológovia, povedali, že nečakajú skorý koniec vzájomných výpadov a miestami i urážok. Podľa nich napäté vzťahy vládnym politikom na oboch stranách vyhovujú a navyše na slovenskej strane chýba schopnosť prijímať prípadné výpady s väčším nadhľadom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili po predvlaňajšom nástupe Ficovej vlády, v ktorej je zastúpená i SNS, ktorej šéf Slota už predtým bol známy protimaďarskými výpadmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu