Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Luníku IX môžu byť vážne poškodené aj ďalšie paneláky

Luník IX
Luník IX

KOŠICE - Na známom košickom sídlisku Luník IX, na ktorom žijú najmä obyvatelia rómskej národnosti, môže byť staticky porušených viacero domov.

Či však hrozí ich zbúranie, nie je zatiaľ jasné, povedala ČTK riaditeľka mestského bytového podniku Božena Stanková. Na sídlisku v týchto dňoch pre poškodenie po požiari zbúrali prvý panelový dom.

"Posledné posudky zatiaľ život ohrozujúce statické poruchy nepreukázali, pravdepodobne ešte tento rok však začneme pripravovať nové posudky," uviedla Stanková. Dôležité podľa nej bude najmä preverenie dvoch domov tesne susediacich so zbúraným panelákom.

Domy sú podľa Stankovej v zlom stave najmä pre zlé zaobchádzanie. Na panelákoch chýbajú v spoločných priestoroch okná, byty si nájomníci vykurujú pieckami, často však spôsobujú požiare. Vykurovanie pieckami navyše obvodové panely poškodzuje, upozornila Stanková. Na sídlisku sú podľa Stankovej v zlom stave všetky domy na Hrebendovej ulici.

V 270 bytoch tam žije približne 2700 obyvateľov. Ak by sa niektoré domy zbúrali, ich obyvateľov by mesto dokázalo ubytovať vo voľných bytoch na sídlisku, dodala Stanková. Na Luníku IX tento týždeň zbúrali prvý panelový dom. Ten vážne poškodil tohtoročný silný požiar, pri ktorom prišli o život tri deti. Náklady na zbúranie by sa mali vyšplhať na sedem miliónov korún (230.000 eur).

Na sídlisku žije podľa odhadu Stankovej asi 7000 Rómov. Oficiálne je na pobyt prihlásených približne 5800 ľudí. Na Luníku IX je už niekoľko rokov obmedzená dodávka vody na niekoľko hodín denne, časť domov nemá dlhodobo dodávky plynu, elektrinu odoberá viacero domácnosti údajne nezákonne.

Sídlisko ako sociálny experiment postavili na okraji Košíc, obyvateľmi sa v 80. rokoch minulého storočia stali Rómovia a príslušníci polície a armády. V 90. rokoch sa časť obyvateľov zo sídliska vysťahovala. Sociálne neprispôsobiví obyvatelia neskôr z panelových domov odmontovali väčšinu kovových častí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu