Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Komáre šíria na Slovensku ďalšiu nebezpečnú chorobu!

KOŠICE - Na Slovensku začali komáre šíriť ďalšiu nebezpečnú chorobu. Dirofilariózu objavili v krajine pred tromi rokmi, prvé prípady sa vyskytli už aj medzi ľuďmi. Choroba môže viesť k slepote či poškodiť cievy v pľúcach, povedala dnes novinárom parazitologička Martina Miterpáková.

Bližšie k Slovensku sa pre globálne otepľovanie priblížila aj hranica výskytu malárie. "Komáre prenesú na človeka parazita, je to tenučký červ, v tele sa potom z červov vytvorí hrčka," uviedla Miterpáková. Červ sa najčastejšie usadí pod kožou, v oku alebo na pľúcach. V ľudskom tele sa dokáže denne posunúť aj o 30 centimetrov.

Pri napadnutí oka môže spôsobiť až oslepnutie, nebezpečná je však aj pľúcna forma. Parazit sa usadí v cieve a môže spôsobiť trombózu, pripomenula Miterpáková. Na Slovensku sa zatiaľ podľa oficiálnych štatistík chorobou nakazili dvaja ľudia, prípadov je však podľa Miterpákovej omnoho viac. Väčšina lekárov zatiaľ chorobu nedokáže odhaliť, upozornila.

Aj keď sa ochorenie na Slovensku vyskytuje len krátko, podľa výskumov je ním nakazených už vyše 30 percent psov. Práve zo zvierat prenášajú parazitov na ľudí komáre. Choroba sa na Slovensko dostala pre klimatické zmeny. Teplejšie počasie totiž umožnilo, aby sa parazit, ktorý je pôvodcom choroby, v krajine usadil, dodala Miterpáková.

Globálne otepľovanie k Slovensku priblížilo aj ďalšie exotické ochorenie. "Epidémia malárie zatiaľ Slovensku nehrozí, všetky okolité krajiny však už ohlásili sporadické prípady tejto choroby," uviedol parazitológ Branislav Peťko. Na Slovensku tento rok objavili nový druh komára, ktorý môže maláriu prenášať. Komár, ktorý v Európe bežne žije v Španielsku, sa zatiaľ vyskytuje na juhozápadnom Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu