Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vnútro kúpi už šieste zariadenie na detekciu živých osôb

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Rezort vnútra nakúpi už šieste zariadenie na detekciu živých osôb na základe ľudského biopoľa na slovensko-ukrajinskú hranicu. Informáciu z Vestníka verejného obstarávania potvrdila Ľudmila Staňová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

Ide o zariadenie, ktoré má pomôcť pri zachytávaní ilegálnych migrantov cez východnú hranicu Schengenského priestoru. „Detekčné zariadenia sú rozmiestnené na hraničných priechodoch a sú určené na skenovanie nákladných automoblov a vlakových súprav, v ktorých by mohli byť nelegálni migranti ukrytí,“ uviedla Staňová.

Päť kusov tohto systému nainštalovalo ministerstvo vnútra už v roku 2007. Každé z takýchto zariadení stálo približne šesť miliónov korún (199,2 tis. €) bez dane z pridanej hodnoty. Táto suma nezahŕňala cenu montážnych prác, projektovej dokumentácie a iných súvisiacich položiek, ktoré sú súčasťou verejného obstarávania.

Nákup ďalšieho zariadenia vyplýva podľa informácii Staňovej z rozšírenia počtu pruhov pre hraničnú kontrolu nákladných áut na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Rezort tým chce zrýchliť a zefektívniť hraničné kontroly nákladnej dopravy v smere z Ukrajiny na Slovensko a opačným smerom.

Predpokladaná hodnota zákazky podľa Vestníka verejného obstarávania je 8,5 milióna korún (282,1 tis. €), pričom presná cena bude zrejmá až po ukončení rokovaní s dodávateľom a podpise zmluvy. Tá bude zverejnená v oznámení o výsledku verejného obstarávania.

Dodávateľom je spoločnosť Ralen Research Centrum, s.r.o. Po inštlácii zariadenia na detekciu živých osôb na základe ľudského biopoľa na slovensko-ukrajinskej hranici zatiaľ neboli nájdení žiadni ilegálni migranti. „Môže to byť výsledkom ostražitosti prevádzačov voči tomuto systému,“ uviedla Staňová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu