Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koalícia vinila Maďarsko zo zasahovania do vnútorných záležitostí

BRATISLAVA - Predstavitelia vládnej koalície dnes v parlamente obviňovali maďarských poslancov, že prostredníctvom Fóra poslancov Karpatskej kotliny neprimerane zasahuje do vnútorných záležitosti Slovenska.

Zároveň odsúdili účasť opozičnej SMK na rokovaní fóra, ktoré združuje poslancov maďarského parlamentu a zákonodarcov reprezentujúcich maďarské menšiny v susedných štátoch. SMK sa na diskusii na protest nezúčastnila a obvinenia na svoju adresu odmietla. Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) navrhol, aby parlament vyjadril vyjadril v uznesení "hlboké znepokojenie" na činnosťou fóra. Poslanci by o návrhu mohli rozhodnúť v utorok, keď sa po víkende vrátia k rokovaniu. Poslanci za SMK sa podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča (Smer-SD) účasťou na fóre podriaďujú Budapešti.

"Poslanci Národnej rady za SMK sa vydali na cestu, ktorá nie je v súlade s medzinárodným právom," vyhlásil Čaplovič. Tvrdil, že aktivity fóra smerujú k požiadavkám vytvorenia územnej autonómie. Naznačoval, že poslanci SMK svojou prítomnosťou na rokovaní tohto fóra mohli porušiť poslanecký sľub a ústavu. Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) sa pred poslancami odvolával na obsah uznesenia maďarského národného zhromaždenia, podľa ktorého sa vraj fórum maďarských poslancov stáva stálou inštitúciou maďarského parlamentu vo forme poradného orgánu.

"V dôsledku čoho vznikajú opodstatnené obavy, že maďarský parlament svojím uznesením neprípustne zasahuje do záležitostí suverénnej Slovenskej republiky, čo je v ostrom protiklade s hodnotami a princípmi Európskej únie," citoval Paška z návrhu svojho uznesenia. Podľa Pašku by parlament mal tiež vyhlásiť za neakceptovateľné, že poslanci SMK sa zúčastňujú na činnosti fóra. Okrem toho navrhoval, aby Národná rada zástupcov SMK požiadala, aby napĺňali sľub poslanca.

Predseda SNS Ján Slota zas počas diskusie žiadal, aby sa Maďarsko ospravedlnilo Slovensku za historické krivdy a údajné zločiny proti ľudskosti. "Myslíme si, že takéto konanie skutočne nie je európske. (...) Považujeme to za nešťastné politické rozhodnutie zo strany vládnej koalície, že iniciovali takéto rokovanie. Chceme jasne deklarovať, že my sme pripravení za SMK viesť inteligentný dialóg o všetkých detailoch slovensko-maďarského spolunažívania," reagoval na diskusiu v parlamente šéf SMK Pál Csáky.

"Ani jeden poslanec Strany maďarskej koalície neporušil ani ústavu, ani žiaden zákon, a ani sľub poslanca a nevidíme dôvod na takéto hysterické reakcie," dodal predseda poslaneckého klubu strany Gyula Bárdos. Fórum poslancov Karpatskej kotliny pôsobí už niekoľko rokov a jeho členmi sú okrem SMK aj zástupcovia maďarskej menšiny v Rumunsku, Ukrajine, Srbsku či Chorvátsku a zástupcovia maďarských politických strán. Predsedá mu šéfka maďarského parlamentu.

Poslanci SMK sa na jeho rokovaní zúčastnili v septembri v Budapešti. Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sú napäté od posledných parlamentných volieb na Slovensku. Maďarským politikom sa nepáči najmä účasť Slotovej SNS vo vláde, Slovensko zase kritizovalo údajnú neochotu zabezpečiť dostatočné práva slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu