Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Spišskej Novej Vsi príde o prácu 310 zamestnancov

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Výrobca kompresorov a kondenzačných jednotiek Embraco Slovakia dnes potvrdil, že do konca roku prepustí ďalších 310 zamestnancov zo závodu v Spišskej Novej Vsi. Dôvodom je pokles dopytu po výrobkoch.

Informoval o tom riaditeľ podniku Miloš Čeretka. Firma, ktorá je najväčším zamestnávateľom v regióne, už v októbri prepustila 142 pracovníkov. Pre svetovú finančnú krízu znižovalo zamestnanosť viacero spoločností na Slovensku.

"Situácia sa trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci zrušili už potvrdené objednávky," uviedol Čeretka. Firma bude vo svojom závode na Spiši naďalej zamestnávať 1900 zamestnancov.

Spoločnosť vyrába na Slovensku kompresory a kondenzačné jednotky najmä pre chladničky. Až 95 percent výrobkov vyváža do západnej Európy a severnej Ameriky.

Pre svetovú finančnú krízu sa rozhodla znížiť počet pracovníkov aj oceliarska spoločnosť U.S.Steel Košice. Firma nepredĺžila zmluvy s viacerými externými firmami. Prepúšťať budú tiež traja dodávatelia komponentov pre automobilový priemysel z okolia Nitry; o prácu by malo prísť viac ako 400 ľudí.

Embraco Slovakia patrí do brazílskeho nadnárodného koncernu Embraco. Znížený dopyt po výrobkoch firma zaznamenala už v lete. Ešte v septembri do iných závodov presunula 50 pracovníkov. Tržby závodu dosiahli vlani 6,27 miliardy korún (podľa konverzného kurzu 223 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu