Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Budapešť sa snaží zdiskreditovať Ficovu vládu, tvrdí MZV

Ministerka zahraničných vecí Maďarska Kinga Gönczová
Ministerka zahraničných vecí Maďarska Kinga Gönczová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská diplomacia dnes opäť kritizovala výroky maďarskej ministerky zahraničných vecí Kingy Gönczovej.

Ministerstvo zahraničných vecí šéfke maďarskej diplomacie vytklo, že sa o Slovensku údajne zmienila ako o krajine, kde vládne nenávisť voči cudzincom. Podľa ministerstva sú Gönczovej prejavy súčasťou "dlhodobej politiky" Budapešti s cieľom zdiskreditovať slovenský vládny kabinet Roberta Fica.

Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sú napäté už dlhší čas, najnovšie ostré vyhlásenie prišlo zhruba týždeň po stretnutí Gönczovej a slovenského ministra zahraničia Jána Kubiša v Bruseli. Maďarská ministerka podľa niektorých slovenských médií tento týždeň pre maďarskú televíziu povedala, že Slovensko je známe proticudzineckými postojmi.

"Toto vyjadrenie nezodpovedá skutočnosti, o čom svedčia domáce i zahraničné údaje a analýzy," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, ktoré zaslalo ČTK. Gönczovej výroky označilo za prejav "dlhodobej politiky zo strany Budapešti s cieľom zdiskreditovať SR a vládu SR".

Úrad ministra Kubiša dodal, že maďarská ministerka žiadny problém nenávisti voči cudzincom na stretnutí v Bruseli neotvorila.

Tradičné zložité vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sa zhoršili po nástupe novej vlády v roku 2006, ktorej súčasťou je aj SNS Jána Slotu obviňovaná z protimaďarských postojov. V posledných týždňoch sa napätie ešte vyostrilo pre problém učebníc vlastivedy pre národnostné školy, ktoré v textoch obsahujú výlučne slovenské zemepisné názvy. Budapešť učebnice kritizovala a hrozila tiež, že sa obráti na Európsku úniu. Lídri slovenských koaličných strán sa však dohodli, že učebné texty nestiahnu. Slovenské ministerstvo však dnes poznamenalo, že naďalej počíta s decembrovou návštevou Kubiša v Budapešti, na ktorú slovenského ministra pozvala Gönczová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu