Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slotu zažalovali za urážlivé výroky na Maďarov

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vládnej SNS Ján Slota čelí trestnému oznámeniu pre urážlivé výroky na adresu Maďarov. Podnet na Generálnu prokuratúru dnes podal podpredseda mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál, podľa ktorého Slota hanobil maďarský národ. Oznámenie na Slotu pripravuje aj opozičná SMK.

SNS podľa svojej tlačovej tajomníčky Jany Benkovej "nebude komentovať neopodstatnene aktivity Ondreja Dostála, ktoré mu majú slúžiť na zviditeľnenie sa".

Slota sa verejne vyjadril nelichotivo o Maďaroch naposledy v nedeľu v obci Pavlovce na východnom Slovensku pri odhaľovaní slovenského dvojkríža.

"Označovanie predkov Maďarov za zbojníkov a vrahov a jedného z maďarských národných symbolov za hnusných odporných turulov a maďarských papagájov je podľa môjho názoru hanobením maďarského národa," poznamenal o Slotových výrokoch v tlačovej správe Dostál.

Šéf SNS, ktorý je známy už z minulosti slovnými výpadmi na maďarskú menšinu a predstaviteľov Maďarska, sa tak vyjadril v čase, keď si slovenská a maďarská strana vymenili niekoľko kritických odkazov. Budapešť, ako aj SMK vyčítali slovenskej vláde údajné zásahy do práv zhruba polmiliónovej maďarskej menšiny. Slovenská vláda to odmietla a premiér Robert Fico obvinil maďarských predstaviteľov z predkladania neprijateľných ultimatívnych požiadaviek.

Tradične komplikované vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom ochladli po nástupe novej vlády, ktorej súčasťou je aj Slotova SNS.

Trestné oznámenie plánuje pre Slotove výroky podať v najbližších dňoch aj SMK. "Jednoznačnej je tam podľa nás naplnené skutková podstata trestného činu hanobenia rasy, národa a presvedčenia," povedal poslanec Gábor Gál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu