Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Polícia zastavila výrub stromov v parku na Belopotockého

Zásah polície na Belopotockého ulici Zobraziť galériu (6)
Zásah polície na Belopotockého ulici

BRATISLAVA - Polícia dnes zastavila pokus stavebnej spoločnosti Zipp vyrúbať parčík neďaleko budovy Slovenského rozhlasu v Bratislave, ktorý sa dlhší čas snažia zachovať miestni aktivisti.

Povedala to policajná hovorkyňa Alena Toševová. Na výrub niekoľkých stromov upozornila ráno bratislavská občianska iniciatíva. Investor argumentoval, že má všetky potrebné povolenia, podľa aktivistov i bratislavskej radnice bolo stínanie stromov nezákonné.

Parčík na Belopotockého ulici je jednou zo zelených plôch, ktoré sa snažili brániť občianske združenia. Ďalší lesík v Petržalke na Krasovského ulici už iný investor vyrúbal. Zipp chce na Belopotockého postaviť deväťposchodovú polyfunkčnú budovu. "Hliadka ich (pracovníkov) na mieste vyzvala, aby nepokračovali v práci, až kým sa právoplatne nerozhodne," povedala policajná hovorkyňa v Bratislavskom kraji Toševová. "Ráno nás prekvapili pílky," tvrdila Soňa Párnická z občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste, podľa ktorej už stihli vyrúbať minimálne desať stromov.

Spoločnosť Zipp, ktorá sa o stavbu snaží od roku 2005, má síce podľa zástupcov iniciatívy a magistrátu povolenie na výrub, ale nemá potrebné právoplatné stavebné povolenie. Jana Varínska zo spoločnosti reagovala, že investor má všetky dokumenty v poriadku.

Bratislavský magistrát si s investorom dohodol stretnutie na budúci týždeň. Mesto chce na rokovaní ponúknuť firme zámenu pozemkov, doplnila hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Podľa námestníka primátora Tomáša Korčeka investor ponuku na rokovanie prijal.

O záchranu polhektárového parku sa snažia aktivisti, ktorým sa podarilo odvrátiť tri stavby v parku, 13 rokov. Pozemok pred nežnou revolúciou vlastnilo mesto. V roku 1991 sa však oň prihlásilo ministerstvo obrany, pod ktoré patril koncom 70. rokov. Vojenská správa neskôr pozemok predala súkromnej firme ako prebytočný majetok za vyše 10.000 korún (331,94 eur). V súčasnosti má tento pozemok v Starom Meste za pyramídou Slovenského rozhlasu údajne hodnotu 60 miliónov korún (1.99 milióna eur).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu