Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Odborníci požadujú zastaviť checmické postreky v Nízkych Tatrách

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Po mimovládnych organizáciách sa proti plošným chemickým postrekom lesov pesticídmi v Národnom parku Nízke Tatry postavila viac ako stovka lesníkov, ekológov a ďalších odborníkov.

V stanovisku, ktoré dnes zaslali ČTK, vyzvali zodpovedné ministerstvá, aby postreky proti lykožrútovi okamžite zastavili. Konanie štátnych Lesov Slovenskej republiky už skôr napadlo lesoochranárske zoskupenie Vlk, kritiku nešetrilo tiež české ekologické hnutie Duha.

"Chemikálie (...) priamo ohrozujú a ničia biologickú rozmanitosť národného parku a sú zdraviu nebezpečné pre všetky živé organizmy, človeka nevynímajúc," napísali odborníci z oblasti prírodných vied vo výzve, ktorú zaslali ministerstvám životného prostredia a pôdohospodárstva. Slovensko je jediný štát Európskej únie (EÚ), ktorý proti podkôrnemu hmyzu používa letecké postreky lesa pesticídmi, dodali.

Stopäťdesiat odborníkov upozornilo na absurdnosť nasadenia pesticídov v národnom parku. "Ide o územie s prioritou ochrany prírody, v týchto mesiacoch hojne navštevované turistami a tiež miestnymi obyvateľmi," pripomenuli. Práve v letných mesiacoch dozrievajú lesné plody či rastú huby, ktoré ľudia chodia zbierať. Do lesa ošetreného látkou cypermetrín, ktorý je súčasťou pesticídu, by podľa združenia Vlk nemal človek vstúpiť až 28 dní. Chemická látka vraj môže spôsobiť mužskú neplodnosť či hormonálne poruchy.

Zoskupenie Vlk pred niekoľkými týždňami podalo na štátne Lesy SR, ktoré postreky vykonávajú, trestné oznámenie. S chemickými zásahmi totiž podľa aktivistov podnik začal skôr, než získal potrebné povolenie. Lesníci sa však bránili, že zákon neporušili. Na chemické postreky v slovenských lesoch minulý mesiac upozornili aj zástupcovia českého ekologického hnutia Duha. Postupy Lesov SR v Nízkych Tatrách organizácia označila za chemickú vojnu proti prírode.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu