Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravda: Firma, ktorá viezla Slotu vrtuľníkom, má od štátu miliónové zákazky

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico odmieta komentovať výlet koaličného partnera Jána Slotu vrtuľníkom firmy EHC Service prešovského podnikateľa Petra Korbu, ktorá dostáva od štátu miliónové zákazky. Napísal to dnes denník Pravda, ktorý o Slotovej ceste na stranícku akciu do Pavloviec informoval už v pondelok.

Denník pripomína, že zákon zakazuje politikom prijímať akékoľvek dary od súkromníkov. „Nebudeme na to reagovať,“ odkázal Fico cez hovorkyňu Silviu Glendovú. Podľa nej už dostatočne odsúdil Slotove vyhlásenia v Pavlovciach na adresu Maďarov. Krajský šéf SNS v Prešove Anton Korba potvrdil, že strana za prepravu predsedu vrtuľníkom neplatila. „Priviezol ho náš známy, a čo má byť?“ reagoval. „Dnes majú ľudia bežne vrtuľník,“ dodal pre denník Pravda.

Spoločnosť EHC Service sa od pondelka nevyjadrila, koľko stála Slotova preprava. Podobné lety núkajú súkromné spoločnosti za desaťtisíce korún. Podľa Ľubomíra Sokola z popradskej vrtuľníkovej firmy Air Transport Europe je cena individuálna, závisí najmä od typu stroja. „Letová hodina jedno– či dvojmotorového vrtuľníka vyjde na 30- až 60-tisíc korún (995 až 1 991 €),“ povedal. Politici majú ústavným zákonom predpísané, čo môžu robiť.

„Verejný funkcionár sa musí pri výkone svojej funkcie zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s týmto ústavným zákonom. Na tento účel verejný funkcionár nesmie žiadať dary, prijímať dary, navádzať iného na poskytovanie darov,“ uvádza sa v ňom. Predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Gábor Gál (SMK) už uviedol, že ak príde do parlamentu na Slotu v tejto veci podnet, preverí, či bol v tomto prípade porušený zákon.

Firma EHC Service Petra Korbu je cez Grafobal Group prepojená aj na veľkopodnikateľa Ivana Kmotríka. Za súčasnej vlády sa jej darí. Priamym zadaním dostala od ministerstva vnútra zákazku na monitorovanie hranice s Ukrajinou za 20 miliónov korún (664 tisíc €). Ďalších päť miliónov korún (166 tisíc €) ročne jej platí aj rezort obrany za školenia vojenských pilotov.

Navyše, podľa vestníka firma EHC získala začiatkom roka štvorročnú zákazku od štátnej firmy za 110 miliónov korún (3,6 milióna €). Pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu budú letecky kontrolovať elektrické vedenie, dodáva Pravda. SNS pôvodne tvrdila, že vrtuľník objednala krajská organizácia SNS. Anton Korba však poprel, že by strana čokoľvek vybavovala. „Žiadna krajská rada pri tom nebola, ale spoločný priateľ,“ uviedol. Slota bol z Korbovho leteckého nápadu nadšený.

„Tak som uvítal, že sa môžem previezť. Nemám pilotný preukaz na vrtuľník, ale pevne verím, že ho do pol roka budem mať,“ povedal. Na Slovensku sa dá preukaz získať cez niekoľko firiem, jednou z nich je aj EHC Service. Vrtuľníkový preukaz stojí najmenej pol milióna korún (16 600 €). „Na získanie preukazu je potrebné odlietať 45 hodín a jedna hodina stojí desaťtisíc korún (332 €) bez DPH. K tomu ešte treba prirátať 80 teoretických hodín,“ uviedol riaditeľ leteckej školy Flight Service Igor Suško. Ako dodal, Slota môže ušetriť na teórii. „Keďže už letecký preukaz má, tak navigáciu nepotrebuje a navyše sa môže učiť samoštúdiom a zloží skúšky na Leteckom úrade,“ dodal pre Pravdu Suško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu