Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nie je isté, či by chovanci v Čerenčanoch vraždili

(Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA/RIMAVSKÁ SOBOTA - Nie je isté, či by chovanci v Čerenčanoch vraždili. Pre Topky.sk to uviedla psychologička Eva Jaššová v súvislosti so šokujúcim prípadom v reedukačnom centre v Čerenčanoch (okr. Rimavská sobota). Dvaja 14-roční chovanci tam plánovali zavraždiť vychovávateľa.

Podľa Jaššovej to musí posúdiť znalec, ktorý bude s nimi pracovať a posúdi ich psychologické predpoklady, danosti. „Ak však ide o môj názor, asi by sme mali pripustiť, že možno dospeli síce k štádiu príprav na zločin, ale ak by malo ísť o konkrétny skutok zločinného charakteru, nie je isté, že by zotrvali na pôvodných úmysloch. Takáto extrémna agresia je spojená s veľmi komplikovanými duševnými procesmi. Nemožno vylúčiť, že v poslednej chvíli by zapracoval i prípadný intelekt, výčitky svedomia, alebo obyčajný pragmatický strach z odhalenia, prípadne až fyziologické problémy, čo by viedlo k tomu, že tento neľudský a odsúdeniahodný plánovaný zločin by napokon nespáchali,“ uviedla psychologička.

Na podobný prípad na Slovensku si nespomína. Na takýchto aktoch extrémnej agresie je však podľa nej povážlivá práve ich príprava. Iné je, konštatuje, ak niekto upadne do afektu, koná pod vplyvom alkoholu atď. a nedokáže zastaviť reakciu hnevu, momentálny popud, čo neskôr asi aj ľutuje. „Na konci väčšiny vrážd býva ľútosť, ak už nie kvôli obeti, tak aspoň voči sebe. Škoda, že sa takýto tragický film neodohrá v hlavých aktérov ešte vo chvíli, keď môžu svoje konanie zastaviť,“ vysvetlila psychologička.

Aj keď je príprava takéhoto činu neospravedlniteľná, pokračovala Jaššová, pravdepodobne mali títo takmer páchatelia deficit v oblasti primeranej citovej výchovy, nedostatok možností realizovať, uspieť v nejakej činnosti a využiť svoju energiu užitočným spôsobom. Zrejme mali pocit neúspechu, nepochopenia, možno poznali agresiu na vlastnej koži, alebo duši a ich intelektuálna úroveň im asi neumožnila spracovať svoje bytie na konštruktívnejšej úrovni. Otázkou je tiež, prečo boli zaradení do ústavu, z akého prostredia prišli, do akej miery mal zrejme odborný personál možnosť sa im kvalifikovane venovať.

Prostredie ústavov, tvrdí psychologička, ovplyvňuje správanie chovancov niekedy aj vynikajúco: „Niekedy postačí aj to, že dieťa, mladý človek je vyňatý z prostredia, ktoré na neho zle pôsobí, prípadne mu umožňuje rôzne sociálno – patologické aktivity. Pri dobrej a intenzívnej spolupráci psychológov, liečebných pedagógov, vychovávateľova, učiteľa sa môže skutočne zbaviť mladý človek rôznych problémov. Môže nadobudnúť nové skúsenosti v medziľudských vzťahoch, aj vo vzťahu k sebe samotnému, poznať nové rozmery, možnosti svojho ja , ak nie je ešte neskoro.“ Jaššová ďalej konštatuje, že príkladov detí, ktorým pobyt v ústave pomohol odstrániť mnohé osobnostné problémy a zlyhanie, je veľa. „Napomôcť môže niekedy aj objavenie nového koníčka, v ktorom je úspešný, môže to byť šport, hra ma gitaru. Je v tejto súvislosti zaujímavé, že z trestancov, ktorí si vo väzení odpykávajú trest, iba jedno promile vie hrať na hudobný nástroj,“ dodala.

Obvineniam z prípravy vraždy v Čerenčanoch už čelí chlapec z Banskej Bystrice a ďalší zo Senice. Podľa polície chlapci 18. septembra spoločne s ďalším 14-ročným chovancom naplánovali útek z tohto zariadenia. V noci z 19. na 20. septembra mali v pláne usmrtiť vychovávateľa, ktorý mal byť na nočnej smene. Chceli zobrať telefón, peniaze a kľúče, aby sa dostali von. Na vraždu dokonca zohnali kovový hák, kancelárske nožnice a špicatú drevenú násadu, ktoré jeden z nich ukryl do vetracieho otvoru na toaletách. K brutálnemu činu nakoniec nedošlo, jeden z chlapcov to totiž oznámil. Obvinení chovanci skončili v policajnej cele, vyšetrovateľ spracoval návrh na ich vzatie do vyšetrovacej väzby. Obaja sa už v minulosti vo viacerých prípadoch dopustili trestnej činnosti. Za tento zločin im ako mladistvým hrozí väzenie na 10 až 12,5 roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu