Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko sa bez cudzincov nezaobíde, tvrdí ministerstvo práce

BRATISLAVA - Slovenskí zamestnávatelia sa v budúcnosti nezaobídu bez prílevu pracovníkov z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ.

Vyplýva to z dnešných vyjadrení zástupcov ministerstva práce. Jeho predstavitelia síce naďalej uprednostňujú najmä zamestnávanie domácich ľudí bez práce, tí však časť pracovných pozícií nedokážu obsadiť. Spoločnosť sa na príchod cudzincov musí podľa odborníkov pripraviť.

"Favorizujeme vysoko kvalifikovaných pracovníkov, nedostatkové profesie, napríklad v oblasti strojárstva a elektrotechnického priemyslu," povedala štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková o pozíciách, ktoré by mohli obsadiť cudzinci. Vzhľadom na stále vysokú nezamestnanosť na Slovensku, ktorá patrí napriek pretrvávajúcemu poklesu medzi najvyššie v Európskej únii, však mieni ministerstvo podporovať vo väčšej miere domácu pracovnú silu. "Dnes je to asi 190.000 ľudí, ktorí pohlcujú obrovské verejné zdroje," dodala Kršíková o ľuďoch bez práce na dnešnej konferencii venovanej problematike zamestnanosti.

Štátna tajomníčka zatiaľ nepriblížila presnejšie čísla, koľko zamestnancov zo zahraničia bude Slovensko potrebovať. Napríklad v Česku ubudne podľa skorších vyjadrení tamojšieho ministra práce Petra Nečasa do roku 2015 vo vekovej skupine od 25 do 65 rokov, čo sú zvyčajne pracujúci obyvatelia, asi 150.000 ľudí. Preto podľa neho bude nevyhnutný prílev zamestnancov zo zahraničia. Už v súčasnosti v krajine pracuje asi 282.000 cudzincov, vrátane občanov štátov EÚ.

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku je výrazne nižší, ide asi o 15.500 ľudí iných krajín únie a ďalších štátov, povedal dnes riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Sihelský. Na očakávaný príchod zahraničných zamestnancov sa však spoločnosť musí pripraviť, poznamenala na konferencii riaditeľka Migračného informačného centra Zuzana Vatráľová. Centrum sa venuje práci s cudzincami, ktorí prichádzajú na Slovensko. "Treba naučiť napríklad študentov, aby vedeli cudzincov prijať," dodala. Problémom, ktoré súvisia s rastúcim počtom prisťahovalcov s inými kultúrnymi návykmi, čelia viacerí starší členovi Európskej únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu