Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Mýto bude podľa Fica zrejme až od roku 2010

BRATISLAVA - Elektronický systém na výber diaľničného mýta sa pre nákladnú a autobusovú dopravu podľa premiéra Roberta Fica spustí zrejme až od 1. januára 2010. Mýto by sa tak začalo platiť o rok neskôr, ako pôvodne plánovalo ministerstvo dopravy.

Dôvodom je meškanie pri výbere firmy, ktorá má systém za vyše 20 miliárd korún (663,9 milióna eur) vybudovať. Pre urýchlenie tendra sa podľa Fica uvažuje o zmene zákona o verejnom obstarávaní.

Uzavretie lukratívnej súťaže blokujú sťažnosti trojice neúspešných uchádzačov na Úrade pre verejné obstarávanie a tiež ich žaloba na súde. Jediným záujemcom, ktorý v tendri zostal, je konzorcium SanToll na čele s francúzskou firmou Sanef. Konzorcium pritom spomedzi uchádzačov súťažilo s najvyššou sumou okolo 25 miliárd korún (829,8 milióna eur).

"Takto nebude elektronické mýto 1. januára 2009, ale bude až 1. januára pravdepodobne 2010. A to ešte budeme musieť asi aj siahnuť na zákon o verejnom obstarávaní, aby sme posunuli veci trochu ďalej," povedal dnes Fico počas rokovania Klubu 500 - združenia slovenských vlastníkov podnikov zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov.

Premiér nespresnil, ako by sa mal zákon o verejnom obstarávaní meniť. Poznamenal len, že pre oddialenie elektronického výberu poplatkov príde štát o tri až štyri miliardy korún (99,6 milióna eur až 133 milióna eur).

Poslednú námietku voči tendru, ktorý organizuje Národná diaľničná spoločnosť, podalo konzorcium Slovakpass. Firma dnes oznámila, že namieta zloženie komisie, ktorá hodnotila ponuky uchádzačov. ÚVO doposiaľ námietky neúspešných uchádzačov zamietal.

Od plánovaného termínu spustenia elektronického mýta od 1. januára budúceho roka už upustilo aj ministerstvo dopravy, ktoré však ešte nedávno uvažovalo o spustení systému na jeseň budúceho roka. Pre osobnú dopravu sa s elektronickým mýtom počíta od roku 2013, dovtedy sa budú naďalej používať diaľničné známky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu