Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Fico chce ísť na súd, ak sa Fair-play neospravedlní

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico žiada oficiálne ospravedlnenie Aliancie Fair-play, ktorá podľa neho klamala, že strana Smer-SD mala nezvykle nízky nájom v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

Aliancia to povedala aj o SDKÚ-DS, obe strany podľa nej mali priznať rozdiel v ich nájme od mesta a v bežnom nájme ako dar. SDKÚ-DS sa podľa neho len "zviezla" v útoku na Smer-SD. Fico dnes vyhlásil, že ak sa mu neospravedlnia, bude sa domáhať očistenia strany na súde. Zároveň alianciu obvinil, že je napojená na nadácie amerického finančníka a filantropa Georgea Sorosa, ktorých hlavným cieľom je škodiť slovenskej vláde.

"Chcem slovenskej verejnosti povedať, že ide o alianciu, ktorá je financovaná v rámci systému tzv. Sorosových nadácií, teda aby vedela verejnosť, o koho ide a kto to vlastne kričí proti vládnym politickým stranám... Odmietam takúto manipuláciu s verejnou mienkou a zasahovanie tretieho sektora do politického života. To bola hrubá manipulácia s faktami, čo predviedla Aliancia Fair-play, napojená na Sorosove peniaze. Žiadame ospravedlnenie, a keď nebude ospravedlnenie, pristúpime k použitiu elementárnych právnych krokov, ako je žaloba na ochranu dobrej povesti," vyhlásil Fico na tlačovej besede po rokovaní vlády.

Obvinil médiá, že keď vec vysvetlila mestská časť Ružinov, nenapísali ani riadok a kauza pre ne prestala existovať. "Dobre, že sme boli opľutí, to je najpodstatnejšie. Dobre opľuť, nech si potom sliny utierajú chlapci sami, pretože - o toto predovšetkým ide často v politike." Fico napadol Sorosa a nadácie, za ktorými stojí, opakovane. Jeho minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa však v mene vlády so Sorosom stretáva, o rómskych projektoch rokovali vlani v marci v USA.

"To je v poriadku, ale pokiaľ ide o tieto inštitúcie, tak tie nemajú príliš v láske slovenskú vládu," reagoval Fico. Na otázku, čo robia proti slovenskej vláde a či za tým stojí sám Soros, Fico vysvetlil: "Napríklad Aliancia Fair-play v súvislosti s útokom na stranu Smer-sociálna demokracia hrubo klamala. Nestačí vám to? Hrubo a podľa mňa úmyselne, lebo museli vedieť, že cena obvyklá za prenájom nebytových priestorov pre politické strany v tom čase bola 250 korún (8,30 €) pre všetkých, komplet pre všetkých."

Nadáciu Fico kritizoval nedávno, keď maďarský premiér Ferenc Gyurcsány po ich stretnutí v Bruseli spomenul výsledky jej prieskumu, aby poukázal na negatívne postoje mladých Slovákov k maďarskej menšine. Tie prekvapili aj autorov prieskumu, ukázali napríklad, že 63,3 percenta deviatakov si myslí, že Maďari by mali hovoriť na verejnosti výlučne po slovensky a po maďarsky by sa mali baviť len doma. "Ak ten prieskum robila spoločnosť OSF, tak mu verím asi tak ako vode v pletenom koši... Poznáme tieto mimovládne organizácie, ktoré pôsobia na Slovensku, ktoré sa zásadne držia politiky 'Čím horšie pre slovenskú vládu, tým lepšie'."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu