Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Rusko oznámi investora pre SE až na budúci týždeň

Pavol Rusko na dnešnej tlačovej besede.
Pavol Rusko na dnešnej tlačovej besede.

BRATISLAVA - Minister hospodárstva SR Pavol Rusko by mal oznámiť, ktorého investora preferuje pri predaji 66 % akcií Slovenských elektrární (SE), a.s. až na budúci týždeň.

"V pondelok a utorok tento týždeň sa stretnem s privatizačným poradcom, ktorý ma oboznámi so všetkými ponukami a počas budúceho týždňa by som sa mal rozhodnúť, ktorého investora predložím vláde," povedal Rusko na tlačovej besede. Ako ďalej dodal od 29. septembra do 9. októbra by mohol byť pripravený materiál na schválenie vlády.

Podľa Ruska je akékoľvek spochybňovanie privatizačného tendra účelové. "Aj podmienka strán SMK a KDH, ktoré nesúhlasia s predajom SE do rúk inej štátnej firmy nie je opodstatnená. Zhodou okolností je aj táto podmienka u jedného z uchádzačov realizovateľná.

Talianska spoločnosť Enel totiž predá prostredníctvom kapitálového trhu 20 % štátnych akcií. Teda štát bude vlastniť v spoločnosti 30 až 33 % akcií," reagoval Rusko na vyjadrenia politických strán. Ako ďalej dodal spoločnosti mohli vo svojich ponukách nezaradiť jedine jadrové bloky A1 a V1 Atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice, inak museli podať ponuky na elektrárne ako celok.

"To jedine bolo prípustné. Investori museli potom samozrejme navýšiť svoje finančné ponuky. ČEZ a Enel s tým museli počítať, keď chceli odčleniť A1 a V1. Ponuka Talianov však bola rádovo vyššia," uviedol Rusko.

Celkovo najviac bodov dosiahla talianska spoločnosť Enel 90,4 zo 100 možných bodov. Druhá skončila spoločnosť ČEZ 79,3 bodov a tretia ruská firma InterRao, ktorá získala 72,3 bodov. Ponuky sa hodnotili po technickej stránke a výške finančného návrhu.

Výška finančného návrhu mala váhu 90 % a technická stránka 10 %. Z technického hľadiska sa hodnotil biznis plán a merateľné kritéria pri ktorých sa hodnotila trhová kapitalizácia, kreditný rating a skúsenosti. Ako ďalej na tlačovej besede informoval o procese hodnotenia privatizačný poradca Peter Mitka, počas dvoch týždňov, kedy sa vylepšovali záväzné ponuky, firmy museli v ponukách zrušiť predpoklady. "Predávajúci predsa nič nebude garantovať. Som rád, že to investori pochopili a svoje ponuky opravili," povedal Mitka.

Minister hospodárstva vyzval svojich koaličných partnerov na stretnutie, kde by jeho odborníci vysvetlili výhodnosť dostavby 3. a 4. bloku Atómovej elektrárne Mochovce. "Zatiaľ nikto neoslovil mojich odborníkov, aby sme si cez víkend sadli a venovali sa matematike, ktorá ukáže ako to vyzerá s financiami v tomto probléme," uviedol Rusko.

Minister nechce o privatizácii SE a dostavbe Mochoviec diskutovať na Koaličnej rade. "Nosiť analýzy na koaličnú radu je trošku zvláštny postup," povedal Rusko. Mitka ho doplnil, že privatizačný poradca je ochotný urobiť pre koaličných partnerov prezentáciu celého procesu privatizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu