Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Nový zákon má garantovať bezplatnú právnu pomoc cudzincom

BRATISLAVA - Novinkou zákona o azyle, o ktorom bude v stredu rokovať vláda, má byť garancia štátu poskytnúť cudzincom bezplatnú právnu pomoc. Vyplýva to z návrhu, ktorú predkladá rezort vnútra.

Cudzinci, ktorí neuspejú v azylovom spore, budú mať podľa návrhu rezortu spravodlivosti možnosť na Slovensku požiadať o právnu pomoc Centrum právnej pomoci (CPP). "Bezplatná právna pomoc nie je novinkou, Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov v SR ju zabezpečoval a financoval od svojho počiatku prostredníctvom mimovládnych organizácií a ich právnikov," povedal pre agentúru SITA po ukončení pripomienkového konania vedúci úradu Peter Kresák.

V navrhovanej novele zákona o azyle bolo jednou z hlavných podmienok získania pomoci vyhlásenie žiadateľa o tom, že je v materiálnej núdzi. Po pripomienkovaní tento text zo zákona vypadol. V jeho prepracovanom návrhu rezort nežiada od cudzincov prehlásenie o nemajetnosti. Uvádza len, že právnu pomoc v azylových veciach môže získať žiadateľ, ktorý vyhlási, že nemá svojho právneho zástupcu a požiada o poskytnutie právnej pomoci podľa podmienok určených v návrhu.

CPP zatiaľ v azylových veciach právnu pomoc neposkytuje. Venuje sa občianskoprávnym, rodinnoprávnym, pracovnoprávnym veciach, cezhraničným sporom a obchodno-právnym veciam. V júli v CPP pracovalo 47 zamestnancov. V prípade schválenia normy sa bude musieť počet zamestnancov zvýšiť o 15 právnikov. Na ich mzdy je v návrhu novely vyčlenených v budúcom roku približne 5,1 mil. Sk (169,3-tis. €). Na poistné, ďalšie odvody, tovary, služby a iné výdavky má isť v roku 2009 ďalších vyše 11,8 mil. Sk (391,7 tis. €).

Návrh novely zákona o azyle upravuje niektoré doterajšie ustanovenia vzhľadom na skúsenosti z aplikačnej praxe. Odstrániť plánuje napríklad problém dvojitého posudzovania prekážok administratívneho vyhostenia, kedy tieto prekážky posudzovalo ministerstvo v konaní o azyle a následne útvary polície podľa zákona o pobyte cudzincov. O existencii prekážok vyhostenia bude vo všetkých prípadoch rozhodovať už len príslušný policajný útvar. Lehota na podanie opravného prostriedku na súd proti rozhodnutiu o zamietnutí žiadosti o azylu ako neprípustnej alebo zjavne neopodstatnenej sa predĺži zo sedem na 20 dní.

Súčasná legislatíva o azyle platí na Slovensku od januára 2003, jej posledná novela je účinná od januára tohto roka. Návrh zákona zaslalo ministerstvo na pripomienkovanie 57 subjektom. Do 6. júna sa k nemu vyjadrilo 35 subjektov, z toho 16 nemalo vôbec pripomienky a desať zaslalo zásadné pripomienky. Celkovo voči nemu vzniesli 80 pripomienok, pričom zásadných bolo 25. Rezort neakceptoval 41 pripomienok.

Od roku 1992 do mája 2008 zaznamenal migračný úrad (MÚ) 54 133 žiadateľov, azyl poskytol 613 osobám. V záchytnom tábore v Humennom, v troch pobytových táboroch a dvoch Útvaroch policajného zaistenia v Sečovciach a Medveďove evidoval MÚ v polovici júna 354 osôb. Vlani udelil úrad azyl 14 žiadateľom z 2 643. Najviac žiadateľov bolo minulý rok pandžábskej národnosti (996), nasleduje čečenská (224), moldavská (200) a pakistanská (146) národnosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu