Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slovensko by pri vyvlastnení prerobilo, tvrdí Chren

BRATISLAVA - Slovensko by pri prípadnom vyvlastnení energetických spoločností, ako Slovenský plynárenský priemysel či Slovenské elektrárne, prerobilo.

Ústava umožňuje vyvlastnenie vo verejnom záujme, avšak štát by musel v takom prípade vyplatiť investorom náhradu škody.

Podľa riaditeľa Nadácie F. A. Hayeka Martina Chrena už v čase, keď sa predávali podiely v energetických monopoloch sa hovorilo, že predajná cena bola nízka, a dnes by investori mali určite väčšiu motiváciu snažiť sa zreálniť trhovú hodnotu svojich podielov.

"Je veľmi ťažké odhadnúť náhradu, ktorú by v prípade vyvlastnenia požadovali investori energetických monopolov od štátu. Cena, za ktorú boli sprivatizované podiely v týchto energetických podnikoch, by dnes určite nebola pre zahraničných investorov dostatočná," povedal Chren.

Slovensko predalo 49-percentný podiel SPP v roku 2002 za viac ako 123 mld. Sk a spoločnosť SE v roku 2006 za 839 mil. eur, čo v tom čase predstavovalo približne 31,35 mld. Sk.

Slovenská vláda podľa premiéra Roberta Fica je pripravená pristúpiť k extrémnym opatreniam vrátane vyvlastnenia podľa Ústavy, pokiaľ by energetické monopoly nezohľadňovali pri cenových návrhoch kúpyschopnosť obyvateľstva.

"Niekedy strácame trpezlivosť. Rád by som pripomenul všetkým cudzím vlastníkom energetických monopolov, že existuje článok 20 Ústavy SR, ktorý hovorí, že vo verejnom záujme sa dá vec vyvlastniť.

Ak by pokračovali, teraz nejde len o Enel, ale o postoj zahraničných vlastníkov energetických monopolov, v politike, ktorá je v zásade proti politike štátu, proti záujmom tohto štátu, jeho ľudí, teda proti verejnému záujmu, my sa nebudeme ostýchať a použijeme aj takéto krajné prostriedky do budúcnosti.

Slovensko nemôže byť energeticky bábková krajina," vyhlásil Fico v rozhovore pre agentúru SITA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu