Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Uviaznutí jaskyniari musia prekonať ešte 800 metrov na povrch

KUNOVA TEPLICA - Dvaja jaskyniari, ktorí uviazli v jednej z vyvieračiek v obci Kunová Teplica v Rožňavskom okrese, sú už v suchej časti vyvieračky.

Záchranári ich v týchto chvíľach dostávajú na povrch. "Čaká ich ešte prekonanie dĺžky 800 metrov, čo by v týchto podmienkach mohli zvládnuť približne za 40 minút. Nie sú zranení, boli vo veľmi dobrej psychickej a fyzickej kondícii. Kedže tam jeden z nich strávil takmer 48 hodín, je mierne podchladený," informoval TASR Elemír Kerekeš z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Rožňave.

K uviaznutým Čechom sa ako prvý dostal ešte v noci jeden z dvoch speleopotápačov, ktorí sa potápali vo vode s nulovou viditeľnosťou a orientovali sa len pomocou vodiaceho lana. "Priestor bol dosť úzky, s prevýšením niekoľkých desiatok metrov. V niektorých úsekoch museli pred sebou tlačiť vzduchové fľaše. Fyzicky to bolo dosť náročné," povedal Kerekeš.

Na záchrannej akcii sa zúčastnili viaceré zložky záchranárov od hasičov, jaskyniarov, speleológov po speleopotápačov, ktorí začali konať po tom, ako sa o udalosti dozvedeli od jedného člena českej jaskyniarskej výpravy, ktorému sa podarilo dostať na povrch. "Situáciu komplikovalo aj to, že najprv informoval českých záchranárov. Neskôr sa to cez tiesňovú linku dostalo aj na náš integrovaný záchranný systém. Na mieste zasahovalo veľa súkromných speleologických spoločností i českí jaskyniari-záchranári," uviedol Kerekeš, ktorý k prípradu vyrazil po 14. hodine v stredu popoludní. Na miesto záchrannej akcie okolo polnoci dorazil aj minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu