Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za sporné dary zrejme prídu o funkcie poprední členovia HZDS

Vladimír, Mečiar
Vladimír, Mečiar

BRATISLAVA - Pre sporné miliónové dary by mali prísť o funkcie poprední členovia vládnej ĽS-HZDS. Z postu ústrednej tajomníčky strany Vladimíra Mečiara zrejme odíde ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová.

Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni by zas už nemal byť hospodárom strany. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN) s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj z ĽS-HZDS.

Pochybnosti o transparentnom financovaní strany vyvolala jej výročná správa za vlaňajšok. Strana v nej protizákonne prijala dar 50.000 Sk ((1659,70 eur) od prepravcu ropy Transpetrol, v ktorom má účasť aj štát. Ešte väčšiu pozornosť vzbudili miliónové dary od invalidného dôchodcu a zadĺženého podnikateľa.

"Pokiaľ boli pochybenia, bude treba vyvodiť konzekvencie voči vinníkom," povedal pre HN podpredseda strany Miroslav Jureňa. Hovorkyňa strany Monika Zakariásová pre denník na otázky o vyvodení dôsledkov nereagovala.

Najvyšší dar poskytol ĽS-HZDS vlani invalidný dôchodca Rudolf Trávniček, ktorý žije v skromnej garsónke v Bratislave. Takmer 7,2 milióna korún (asi 237.970 eur) priniesol strane podľa tlače v igelitovej taške. "Takéto veci by sa mali diať trochu transparentnejšie. Prevody peňazí v igelitkách sa mi nepozdávajú," sťažoval sa pre denník Sme poslanec ĽS-HZDS Jozef Halecký. Štyri milióny korún (takmer 132.780 eur) okrem toho strane daroval podnikateľ Jozef Oceľ, ktorý má údajne miliónové dlhy.

Hovorkyňa strany nedávno vyhlásila, že strana dar od spoločnosti Transpetrol vrátila, príspevky od súkromných darcov však obhajovala. Strana nedávno zverejnila fotokópie darovacích zmlúv s Trávničkom i Oceľom aj s notársky overenými podpismi darcov.

Médiá však napríklad upozornili, že Kramplová, ktorá bola podpísaná pod zmluvou za stranu, bola v deň jej oficiálneho uzatvorenia na zahraničnej služobnej ceste. Zmluvu s Oceľom okrem toho overovala kancelária notárky, ktorá v minulosti údajne falšovala dokumenty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu