Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

ĽS-HZDS vrátila dar od Transpetrolu a zverejnila darovacie zmluvy

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Vládna ĽS-HZDS vrátila kontroverzný dar 50.000 korún (1659,70 eur) od prepravcu ropy Transpetrol. Zákon totiž zakazuje, aby politická strana prijala dar od firmy s podielom štátu.

Strana okrem toho na svojej internetovej stránke zverejnila fotokópie darovacích zmlúv od dvoch darcov, ktorí strane vlani poskytli spolu vyše jedenásť miliónov korún (podľa konverzného kurzu viac ako 365.133 eur).

"Dodatočnou kontrolou bolo zistené, že uvedenú zmluvu uzavrela okresná organizácia ĽS-HZDS. Po zistení tejto skutočnosti bola suma vrátená spoločnosti Transpetrol," informovala Zakariásová.

Médiá v poslednom období upozornili aj na dva ďalšie dary, ktoré strana tiež priznala vo výročnej správe za vlaňajší rok. Najvyšší dar, takmer 7,2 milióna korún (asi 237.970 eur), strane poskytol 82-ročný invalidný dôchodca Rudolf Trávniček, ktorý žije v malej garsónke v Bratislave. Pozornosť tiež vzbudil štvormiliónový (132.776 eur) dar od podnikateľa Jozefa Oceľa z okresu Brezno, ktorý má podľa Hospodárskych novín miliónové dlhy.

"Strana nepreveruje majetkové pomery, ani minulosť svojich darcov (...). Je osobnou vecou darcov, ako naložia so svojimi peniazmi a úsporami," reagovala Zakariásová.

Ak by sa preukázalo, že strana prijala miliónové dary bez uzatvorenia darcovskej zmluvy, ako to vyžaduje zákon o politických stranách, ĽS-HZDS by hrozili sankcie vo výške dvojnásobku daru. "Darcovstvo prebehlo v súlade so zákonom," tvrdila hovorkyňa po tom, čo strana bývalého premiéra Vladimíra Mečiara zverejnila fotokópie darovacích zmlúv.

Na oboch fotokópiách dokumentov je aj potrebné notárske osvedčenie pravosti podpisu darcov. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa strany Monika Zakariásová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu