Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

OPOZÍCIA: Vyvlastňovanie podporili aj tí, ktorí s tým nesúhlasia

Mikuláš Dzurinda a Pavol Hrušovský
Mikuláš Dzurinda a Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

Bratislava - SDKÚ-DS si priznala svoju chybu pri hlasovaní o pozmeňujúcom návrhu poslanca za Smer-SD Petra Pelegriniho pri prerokovávaní cestného zákona, ktorým rozšíril zoznam ciest, kde môže štát stavať aj bez dohody s vlastníkom pôdy.

"Bol to zrejmý omyl, už aj preto, že sme sami napadli pôvodný zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá na Ústavnom súde SR," povedal pre agentúru SITA poslanec Pavol Frešo. Zdôraznil, že jeho strana nehlasovala za zákon ako celok a naďalej zotrváva na pôvodnom stanovisku, že je proti vyvlastňovaniu v akomkoľvek rozsahu.

SMK za Pelegriniho návrh hlasovala, pretože bol spojený s iným, ktorý chceli podporiť, vysvetlil postoj strany poslanec Národnej rady SR za SMK Gábor Gál. Súčasne však dodal, že zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach je na ÚS SR a keď ten vyriekne verdikt, že je v rozpore s ústavou, bude sa vzťahovať aj na Pelegriniho rozšírenie. Kresťanskí demokrati sa s výnimkou svojho predsedu Pavla Hrušovského pri hlasovaní o Pelegriniho návrhu zdržali.

Na Pelegriniho pozmeňujúci návrh dnes upozornil denník Pravda. Na základe schváleného pozmeňujúceho návrhu budú môcť od októbra buldozéry stavebných firiem stavať aj bez dohody s vlastníkom pôdy v ďalších šiestich regiónoch, napríklad na diaľnici D3 zo Žiliny cez Kysuce do Čiech. Do mimoriadneho režimu sa dostala rýchlostná cesta z Trenčína do Prievidze, obchvat Bratislavy alebo dve úplné nové priority vlády - rýchlostné cesty, z Nitry do Topoľčian a z Banskej Bystrice do Ružomberka.

Opozícia dala začiatkom januára Ústavnému súdu SR podnet na preskúmanie ústavnosti zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach, ktorý má urýchliť výstavbu diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Návrh podpísali poslanci za SDKÚ-DS, KDH a SMK. Skupinu poslancov bude pred Ústavným súdom SR zastupovať Daniel Lipšic.

Zákon umožňuje, aby vlastnícke práva k pozemkom, na ktorých sa majú stavať diaľnice, nebolo potrebné získať k stavebnému konaniu, ale až ku kolaudačnému konaniu. Návrh zákona, ktorý predložil minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD), schválila Národná rada SR 11. decembra 2007, prezident Ivan Gašparovič ho podpísal 28. decembra 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu