Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odškodnenie za hluk pri leteckých základniach legislatíva nerieši

Letisko v Kuchyni
Letisko v Kuchyni

BRATISLAVA - Ľudia bývajúci v obciach pri vojenskej leteckej základni Kuchyňa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú odškodnení za nadmerný hluk, ktorý spôsobujú vojenské lietadlá.

"Legislatívna norma, ktorá by riešila dotácie za prípadnú nadmernú hlučnosť, neexistuje," uviedol pre agentúru SITA hovorca rezortu obrany Vladimír Gemela.

Do Kuchyne sa pritom v najbližšom období presťahuje letecká technika zo základne na Sliači. Podľa hovorcu sa dočasné premiestnenie kompletnej leteckej techniky predpokladá v auguste až októbri.

Sťahovanie techniky a personálu je podľa Gemelu podmienené rekonštrukciou vzletovej - pristávacej dráhy a infraštruktúry LZ Sliač, termín závisí od výsledku súťaže na vykonanie rekonštrukcie.

Z LZ Sliač sa do priestorov dopravného leteckého krídla Kuchyňa presunú stíhacie lietadlá MiG-29, cvičné bojové lietadlá L-39, vrtuľníky Mi-8 a Mi-17. Približne 150 až 200 profesionálnych vojakov z LZ Sliač sa bude v pravidelných intervaloch striedať na plnení úloh výcviku.

Gemela ďalej informoval, že pohotovostný systém ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky a NATO bude plne zabezpečovaný z miesta dočasnej dislokácie. Tak isto letecký výcvik bude v Kuchyni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu