Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Rezort dopravy rozbehol čerpanie prvých 677 miliónov eur z Programu Slovensko

Jozef Ráž ml.
Jozef Ráž ml. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy (MD) SR podpísalo zmluvy o financovaní z Programu Slovensko na dve diaľnice, dve železničné modernizácie a nákup električiek pre Bratislavu. Päť dôležitých dopravných projektov tak už má zabezpečené peniaze z eurofondov. Ide o takzvané fázované projekty, ktoré sú už v realizácii. Okrem toho rezort podpísal aj zmluvu na viac ako 400 miliónov eur na obnovu bytových domov. V stredu o tom informovalo MD.

"Naše projekty sú v plnej výstavbe, takže faktúry sú už na stole. Podpis zmlúv znamená, že faktúry môžeme uhrádzať z európskych peňazí a takmer trištvrte miliardy zo štátnych zdrojov tak môžeme využiť na niečo iné. Naše ministerstvo robí všetko pre to, aby boli eurofondy na dopravu čo najskôr a čo najefektívnejšie vyčerpané," povedal minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

archívne video 

Minister dopravy Jozef Ráž mladší o aktuálnych projektoch (Zdroj: Facebook/Ministerstvo dopravy SR)

Balík je určený na nižovanie energetickej náročnosti budov

Najväčší balík financií, a to 411,4 milióna eur, je určený na znižovanie energetickej náročnosti budov. Ide o finančný nástroj na podporu projektov spojených s úsporou energie minimálne na úrovni úspory 30 % primárnej energie prostredníctvom zateplenia obvodových stien a strechy, výmeny okien, ale tiež modernizácie vykurovacích systémov, modernizácie osvetlenia za účelom zníženia spotreby energie či odstránenie systémových porúch bytových domov.

Druhý najväčší objem financií, viac ako 142 miliónov eur ide na práce spojené s rekonštrukciou železničného uzla Žilina. Rezort priblížil, že sa aktuálne realizuje prestavba mosta na Kysuckej, popritom pokračuje modernizácia na železničnom zvršku a trakčnom vedení. Spolu cez 29 miliónov eur je vyčlenených na modernizáciu železničného koridoru Svrčinovec - štátna hranica SR/ČR a viac ako 62 miliónov eur bude použitých na úhradu výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc v úseku Šaca - Košické Oľšany.

Ďalším z projektov s podpísaným financovaním z eurofondov je obchvat Tvrdošína, na ktorý ide z Programu Slovensko 20,6 milióna eur a na nákup desiatich obojsmerných električiek pre Bratislavu je vyčlenených 11,3 milióna eur.

Viac o téme: ČerpanieProgram SlovenskoMinisterstvo dopravy a výstavby SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu