Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Staré eurofondy sa podarilo Slovensku vyčerpať na 100 %, avizuje minister Raši

Richard Raši Zobraziť galériu (3)
Richard Raši (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Eurofondy z programového obdobia 2014-2020 sa podarilo Slovensku kompletne vyčerpať. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). V Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) bolo čerpanie fondov dokonca nad 100 %, pretože bývalá vláda podpísala zmluvy nad rámec vyčlenených finančných prostriedkov.

VIDEO Tlačová konferencia vládnych predstaviteľov po rokovaní vlády

Tlačová konferencia vládnych predstaviteľov po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Čerpanie v programovom období za roky 2014-2020 bude z hľadiska histórie eurofondov na Slovensku rekordné. Od nástupu novej vlády za necelých sedem mesiacov sa podarilo vyčerpať 2,7 miliardy eur a posunúť čerpanie eurofondov z 84 %, na viac ako 100 %," povedal Raši. V súčasnosti sa ešte uskutočňujú administratívne kontroly, ktoré sú štandardné vždy po skončenom eurofondovom období. Raši pripustil, že v rámci revízií môžu nastať určité posuny v sume vyčerpaných financií. "Ale môžeme skonštatovať, že naozaj sa urobilo všetko pre to v posledných mesiacoch a týždňoch, aby európske prostriedky z programového obdobia 2014-2020 boli vyčerpané," dodal.

Richard Raši
Zobraziť galériu (3)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister kritizoval svojich predchodcov za pomalé čerpanie eurofondov v predchádzajúcich rokoch, ale aj za prekročenie finančného limitu v IROP. "Napriek tomu, že vedeli, že majú z Európskej únie vyhradený na tento program iba 2,212 miliardy eur, umožnili podpísať zmluvy o 363 miliónov väčšie," priblížil Raši. Financie nad limit dohodnutý v IROP musel potom preplatiť štát zo štátneho rozpočtu. Raši pripomenul, že Slovensko pritom nebolo schopné vyčerpať všetky peniaze a jednu miliardu eur z eurofondov minulo na energetickú pomoc.Pokiaľ by štát peniaze na zazmluvnené projekty z IROP samosprávam nevyplatil, čelil by podľa Rašiho žalobám. Ministerstvo podľa neho situáciu analyzuje a nevylúčil ani podanie žaloby.

Čerpanie eurofondov z Programu Slovensko je podľa Rašiho v časovom sklze

Čerpanie eurofondov z Programu Slovensko 2021 - 2027 je v časovom sklze, nakoľko boli prvé výzvy vyhlásené až v polovici roka 2023. Aktuálne je vyhlásených 123 výziev v objeme 4,4 miliardy eur a kontrahovanie je na úrovni asi 2,6 miliardy eur. Čerpanie bolo doteraz minimálne. Vyhlásil to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) po rokovaní vlády."Momentálne k dnešnému dňu hrozba zrušenia viazanosti nie je, pretože záväzok voči EÚ je definovaný na čerpanie rokov 2025 až 2026. Môžeme však povedať, že napriek tomu, že čerpanie európskych peňazí má byť v roku 2025 v objeme viac ako 1,5 miliardy eur a v roku 2026 v objeme viac ako 2,1 miliardy eur, sme už teraz v sklze," uviedol Raši.

Richard Raši
Zobraziť galériu (3)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že zmluva s Európskou komisiou (EK) bola podpísaná až v roku 2022 a prvé výzvy boli spustené v polovici vlaňajška. Od roku 2021 do polovice roka 2023 bolo vypísaných 27 výziev a následne viac ako 90 výziev.Úlohou orgánov je aktuálne zanalyzovať harmonogram, nájsť všetky kritické body a čo najrýchlejšie vypisovať výzvy na čerpanie nových eurofondov. Cieľom je, aby v roku 2025 nenastal problém s čerpaním, ktoré má byť na úrovni 1,5 miliardy eur.

"Zaviedli sme niekoľko nových procesov ako trojstupňovú úroveň riadenia, máme pravidelné koordinačné porady na úrovni generálnych riaditeľov, máme porady so štátnymi tajomníkmi, máme eurovlády, Radu vlády pre regionálny rozvoj a jediným cieľom je to, aby sme peniaze dokázali čerpať," uzavrel Raši.

Viac o téme: EkonomikaEurofondyRichard RašiSlovenskoPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu